Hlavní obsah

Na syrský chemický arzenál je třeba 100 odborníků, čelí smrtelnému nebezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Na likvidaci syrského chemického arzenálu se bude muset podílet zhruba stovka expertů OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). V pondělí to podle AFP uvedl v dopise pro Radu bezpečnosti OSN generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Odborníci podle něj budou muset v Sýrii setrvat až rok, aby dokončili nebezpečnou bezprecedentní operaci, která v dějinách ještě učiněna nebyla.

Foto: JOSHUA LOTT, Reuters

Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun

Článek

Odborníci OPCW a OSN začali s likvidací chemických zbraní v souladu s rezolucí RB OSN ze 27. září. Dokument je reakcí na srpnový chemický útok u Damašku, při němž zemřely stovky lidí.

V Sýrii již působí malý sbor OPCW, který již s likvidací chemických kapacit začal. Generální tajemník OSN nyní doporučil, aby se tým rozrostl na asi stovku odborníků. Mise bude mít sídlo v Damašku s podpůrnou základnou na Kypru.

Ostřelování je na denním pořádku

Pan podle CNN varoval, že experti čelí mnoha smrtelným nebezpečí, protože se pohybují v nebezpečném a nestabilním prostředí. Zmínil přitom zejména rizika v obydlených čtvrtích Homsu, Damašku a Halabu: „Palba těžkého dělostřelectva, letecké nálety, minometná barážová palba a necílené ostřelování obydlených oblastí jsou na denním pořádku a linie fronty se přesouvají velmi rychle.”

Inspektoři a experti už pomocí autogenů a rozbrušovaček likvidují munici, nosiče i zařízení na přípravu nervových plynů.

Sýrie souhlasila se zničením svého chemického arzenálu a dodala seznam všech míst, kde bojové chemické látky vyrábí a skladuje. Podle rezoluce OSN mají být zlikvidovány nebo vyvezeny ze Sýrie do poloviny příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám