Hlavní obsah

Neříkejme Czech Republic, ale Czechia, navrhl Zeman v Izraeli

Novinky, Jiří Ovčáček (Jeruzalém)
Jeruzalém

Prezident Miloš Zeman během návštěvy Izraele propaguje nové označení České republiky v angličtině. Místo tradičního Czech Republic by chtěl, aby byla země v zahraničí nazývána Czechia, tedy Česko. Zeman v pondělí ocenil, že výraz Czechia použil jeho izraelský protějšek Šimon Peres.

Foto: ČTK/AP

Prezidenta Miloše Zemana v Jeruzalémě přivítala hlava Izraele Šimon Peres

Článek

Izraelský prezident při přivítání Zemana ve své rezidenci zásadně používal název Czechia. A to když ocenil jasnou podporu, kterou Praha jeho zemi vyslovuje. ČR je podle Perese jiná než ostatní státy, má podle něj vysoké morální standardy.

Zeman ocenil, že Peres používá tento název. V hebrejštině je ovšem označení vyslovované jako Čéchija (צ'כיה) zcela běžné, sousloví harepublika hačechit se téměř nepoužívá.

„Jsem velmi šťastný, že jste použil výraz Czechia jako já. Zní to mnohem lépe, a ne tak chladně jako Czech Republic,“ prohlásil český prezident, který ve svém anglicky proneseném projevu zásadně používal název Czechia.

Ocenil přátelství

Když Zeman hovořil o přátelství mezi oběma zeměmi, uvedl konkrétní příklady, kdy ČR podává Izraeli pomocnou ruku. Poukázal na to, že po nástupu Jana Kohouta do funkce ministra zahraničí změnila ČR stanovisko a podpořila zařazení vojenské části libanonského hnutí Hizballáh na evropský seznam teroristických skupin.

Připomněl také, že prostřednictvím ministra obrany Vlastimila Picka nabídlo Česko vyslání svých vojáků do mise OSN na Golanských výšinách. A do třetice uvedl, že vláda Jiřího Rusnoka rozhodla o vyslání letounu CASA na neklidný Sinajský poloostrov.

Peres a posléze také izraelský premiér Benjamin Netanjahu hovořili o nebezpečí plynoucím z íránského jaderného programu. Netanjahu uvedl, že nevěří slovům Teheránu, že jeho jaderný program je výhradně mírový. Poukázal, že výroba plutonia a těžké vody není pro civilní jaderný program potřebná.

S Netanjahuem připomněli Masaryka

Zeman při setkání s Netanjahuem prozradil, že krátce předtím zasadil strom. A dodal v této souvislosti, že přátelství mezi ČR a Izraelem má hluboké kořeny. Srovnal obě země i z hlediska historie, poukázal na první Československou republiku jako ostrov demokracie. Totéž nyní podle něj platí pro Izrael. Vzpomněl též, že první čs. prezident T. G. Masaryk počátkem 20. let 20. století navštívil britské mandátní území Palestina, na kterém později vznikl Stát Izrael. Netanjahu k tomu pochvalně poznamenal, že TGM byl velkým sionistou.

Český prezident v souvislosti s Izraelem použil i metaforu boje s všudypřítomnou pouští. Podle Zemana existuje i jiný druh pouště než té skutečné, se kterou musí Izrael bojovat. „Je to poušť v lidských myslích,“ podotkl.

Anketa

Jak by se měla Česká republika oficiálně označovat v anglickém jazyce?
The Czech Republic
81,7 %
Czechia
17,4 %
nevím
0,9 %
Celkem hlasovalo 33260 čtenářů.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Jiří Roškot, Právo

Islámská svatyně na Chrámové hoře: Skalní dóm, a skála, na níž byl v 7. století postaven, je nejznámější pamětihodností Jeruzaléma.

Foto: Právo

Československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk byl se svatováclavskými oslavami spokojen. Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám