Hlavní obsah

Věříte radši al-Kajdá, obořil se Asad na Západ

Novinky, rei
Damašek

Syrský prezident Bašár Asad nevěří v dohodu s ozbrojenou opozicí, která by ukončila dva a půl roku trvající válku v jeho zemi. V rozhovoru pro německý magazín Der Spiegel současně zopakoval, že jeho armáda neútočila na předměstí Damašku chemickými zbraněmi, a v té souvislosti obvinil Západ, že raději věří teroristické organizaci al-Kajdá.

Foto: SANA/Handout via Reuters, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Západ věří víc al-Kajdá než mně,“ řekl Asad a znovu prohlásil, že americký prezident Barack Obama neukázal jediný jasný důkaz o nasazení bojového plynu jeho armádou. „Nemá ani náznak důkazu. Nenabízí nic než lži,“ uvedl Asad na Obamovu adresu.

Západ podle něj také ukazuje falešný obraz, když syrského prezidenta líčí jako člověka, který „zabíjí vlastní lidi“.

Asad zpochybnil také zprávu inspektorů OSN o chemickém útoku z 21. srpna, když poznamenal, že nejde ani „s určitostí říct, zda byly použity rakety“. Inspektoři našli několik raket a jejich azimut naznačil, že byly vystřeleny z pozice vládních sil.

Syrský prezident se nebrání jednáním s opozicí, ale nevěří v dohodu, dokud rebelové vedou ozbrojené akce. „Podle mé definice politická opozice žádné zbraně nenosí,“ řekl.

Asad dal také najevo, že bude příští rok znovu kandidovat. Neučinil by tak, pokud by cítil, že nemá podporu lidu. Dodal také, že se v Sýrii pořád cítí bezpečně. „Kdybych měl obavy, Sýrii bych opustil už dávno,“ komentoval.

Související témata

Foto: SANA/Handout via Reuters, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: David Ryneš, Novinky

V provincii Hamá ve střední části země bylo ve středu zabito nejméně 86 lidí.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Maliský policista ukazuje zbraně používané islámskými radikály ve výcvikovém středisku v Timbuktu.

Prezidentské volby v Sýrii se mají konat v srpnu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám