Hlavní obsah

Důkazy o chemickém útoku v Damašku zpochybnila matka představená

– Damašek

S tvrzením, že na východním předměstí syrské metropole Damašku 21. srpna útočili povstalci, a nikoliv režimní vojáci, přišla ve středu matka představená katolického kláštera na severu hlavního města. Anežka Marie poukázala na to, že na videích zveřejněných rebely se objevují těla týchž obětí na různých místech.

Foto: Reuters

Lidé přinášejí oběť údajného plynového útoku

Článek

"Proč by je měli tolikrát převážet? Pro mne je to důkaz, že s těly manipulovali," citovala stanice BBC matku poukazující na to, že tělo jednoho dítěte se objevilo na záběrech nafilmovaných na několika různých místech. Zaujalo ji také, že na mnoha záběrech byly vidět děti bez rodičů, tedy nikoli celé rodiny, jak by bylo přirozenější.

Jasné prý také není, proč je na záběrech vidět jen několik žen, proč bylo identifikováno tak málo lidí a proč se nezdokumentovaly pohřby.

Drastické záběry obětí chemického útoku v Sýrii

Řeholnice rovněž upozornila, že Ghúta byla vlivem předchozích bojů už téměř vylidněná, takže údaj o tak velkém počtu civilních obětí nedává smysl.

Sestra Anežka dospěla k závěru, že na videích jsou osoby, které povstalci unesli z oblastí obývaných vládními alávity.

Matka představená poskytla závěry svého ošetření organizacím OSN v Ženevě. Dle BBC se jich chopilo Rusko a použilo je, aby podpořilo vlastní teorii o vině opozice. Západní rozvědky a vlády tvrdí, že útočily síly syrského prezidenta Bašára Asada, naznačují to i závěry inspektorů OSN.

Anežka působí v katolickém klášteře severně od Damašku. Pochází z Libanonu, ale v Sýrii žije už několik desetiletí. Motivem vystoupení řeholnice může být podle BBC také strach, že vítězství opozice přivede do Sýrie nový režim, který nebude křesťanům nakloněn.

HRW: Rozpory v tom nejsou

Její argumenty zpochybnil Peter Bouckaert z organizace Human Rights Watch (HRW). BBC řekl, že řeholnice není profesionální forenzní odborník schopný analyzovat videomateriál, a nesouhlasí s tím, že Ghúta byla v době útoku vylidněná, podle údajů HRW v ní bylo mnoho lidí.

Množství dětských obětí vysvětluje tak, že děti většinou spí ve větších skupinách v přízemí domů, kde se sarinu nadýchaly víc než lidé v patrech. S těly se manipulovalo při převozu na kliniky a při přípravě pohřbů. Přitom se těla žen, dětí a mužů vozila k omytí před pohřbením do různých místností. HRW byla v kontaktu s rodinami unesených alávitů a nikdo prý své příbuzné na videích nepoznal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám