Hlavní obsah

V Sýrii není občanská válka, ale boj proti pojídačům lidských srdcí, řekl ministr

New York

V Sýrii neprobíhá občanská válka, řekl ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. Podle něj vede vláda válku proti terorismu s bojovníky napojenými na Al-Káidu, kteří pojídají lidská srdce a odřezávají lidem končetiny zaživa a používají bojové otravné látky.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim

Článek

„Teroristé použili v Sýrii jedovaté plyny, které dostali od západních států a zemí regionu, všem dobře známých,” prohlásil Mualim. Syrský režim označuje za teroristy všechny protivládní povstalce. Z údajného chemického vyzbrojování syrských rebelů ale Mualim neobvinil žádný konkrétní stát. Syrská televize přitom v létě odvysílala záběry chemikálií zabavených rebelům, které byly v nádobách ze Saúdské Arábie, a bývalý libanonský generál uváděl, že chemické zbraně získali povstalci ze skladů v Libyi. [celá zpráva]

Podle Mualima je všem zcela jasné, že v syrské občanské válce bojují členové odnoží Al-Káidy, „té nejnebezpečnější teroristické organizace na světě”. Některé země to prý ale odmítají uznat.

Mualim: Vláda je oddána politickému řešení

„Scény vraždění, zabíjení a pojídání lidských srdcí byly ukázány na televizních obrazovkách, nezasáhly ale svědomí těch, kdo jsou záměrně slepí,” řekl Mualim s jasnou výtkou vůči USA, Británii a Francii z toho, že zabránily, aby byli jmenováni skuteční pachatelé chemických útoků v Sýrii.

Mualim zdůraznil, že jeho vláda je oddána politickému řešení konfliktu v Sýrii, který opět označil za válku proti „teroru”.

„Naše oddanost politickému řešení ale neznamená, že budeme přihlížet ničení našich mešit a kostelů, jak se to děje v Homsu a v Halabu, a nyní také ve městě Maalula, jediném místě na světě, jehož obyvatelé stále ještě mluví jazykem Ježíše Krista (aramejštinou),” zdůraznil Mualim.

Teroristé brzdí podporu povstalců

Agentura AP při té příležitosti zmínila, že s tím, jak se do boje proti Asadovi zapojují členové různých milicí, džihádisté a kriminální živly, tak se množí zprávy o závažných případech porušování lidských práv páchaných součástmi ozbrojené opozice. Popravy páchané povstaleckými silami - třebaže i v mnohem menším rozsahu než krutosti připisované vládním silám - uvádějí Západ do obtížné situace a komplikují jeho snahy o vyzbrojení, výcvik a další pomoc povstalcům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám