Hlavní obsah

V Sýrii vyšetřují další chemické útoky po 21. srpnu

Damašek/New York
Aktualizováno

Inspektoři OSN vyšetřují další tři chemické útoky v Sýrii, ke kterým mělo dojít po útoku z 21. srpna, oznámila v pátek BBC. Podle ní to uvedla OSN s tím, že inspektoři vyšetřují celkem sedm chemických útoků.

Foto: Khaled al-Hariri, Reuters

Kolona aut inspektorů OSN v Damašku

Článek

Tým expertů OSN vyšetřuje útoky v Chán Asalu u Halabu z 19. března, ve čtvrti Šajcha Maksúda z 19. dubna. v Sarakíbu z 29. dubna, nejznámější v Ghútě z 21. srpna, který si vyžádal mezi 300 až 1400 oběťmi, v Baharíji z 22. srpna, v Džobáru, kde měl být podniknut 24. srpna, a v místě Ašrafija Sahnája, kde měl být spáchán 25. srpna.

Tým expertů by měl svou činnost dokončit v pondělí.

O dalších chemických útocích po 21. srpnu hovořila syrská strana i Moskva, která upozorňovala, že by neměly útoky z 21. srpna zastínit další útoky pomocí chemických zbraní. Rusko i Sýrie tvrdí, že za útoky stála opozice.

Ruské ministerstvo zahraničí zmínilo už 5. září, že zdůrazňování útoku z 21. srpna u Ghúty má zakrýt „případy otrav syrských vojáků z 22., 24., a 25 srpna”.[celá zpráva]

Západ tvrdí, že chemické zbraně použily v Ghútě syrské jednotky. Podle něj pro to svědčí nepřímé důkazy. Tým OSN ale jasného viníka nejmenoval.

U jarního útoku z 19. března u Halabu ale panovalo značné podezření, že jej podnikli vzbouřenci.

Sýrie popírá, že by chemické zbraně nasadila.

Atentát u Damašku

Při pumovém útoku v syrské provincii Damašek přišlo v pátek o život 20 až třicet lidí. Zraněno bylo podle různých údajů třicet až sto lidí. Nálož explodovala po poledních modlitbách poblíž mešity ve vesnici Rankús.

Od Damašku je vzdálená zhruba 40 kilometrů a patří k baštám protivládní opozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám