Hlavní obsah

Přišla chvíle zkoušky, jednejte, vyzval Kerry Radu bezpečnosti kvůli Sýrii

– Washington

Rada bezpečnosti OSN musí příští týden v otázce syrského chemického útoku jednat a schválit závaznou rezoluci. Prohlásil to ve čtvrtek na tiskové konferenci ve Washingtonu americký ministr zahraničí John Kerry. Informace inspektorů OSN podle něj prokázala, že za srpnovým útokem je syrský režim.

Foto: Faisal Mahmood, Reuters

John Kerry

Článek

"Přichází okamžik zkoušky. Rada bezpečnosti musí příští týden jednat, pro světové společenství je důležité povstat a promluvit," řekl americký ministr. "Tvrdíme-li, že známe pravdu, myslíme to vážně," dodal. Rada bezpečnosti podle něj musí přijmout závaznou a vymahatelnou rezoluci, která stanoví "ten nejsilnější mechanismus" k dosažení cíle.

Kerry obsáhle zdůvodňoval přesvědčení USA o vině režimu Bašára Asada za chemický útok, jemuž v srpnu na předměstí Damašku padly za oběť stovky lidí. Zpráva inspektorů OSN, kteří na místě následky útoku zkoumali, podle amerického ministra jen potvrdila váhu amerických argumentů. Podle Kerryho nelze dopustit, aby jedna strana předkládala své argumenty a druhá operovala opačnými. "Není to hra," varoval ministr.

Chemický útok byl provokací, věří Putin

K hledání viníka chemického útoku se dnes vyslovil i ruský prezident Vladimir Putin. Na setkání ruského diskusního klubu Valdaj prohlásil, že Moskva má závažné důvody se domnívat, že srpnový chemický útok u syrského Damašku byl provokací. Putin také řekl, že si není stoprocentně jistý, zda se syrská vláda podrobí rusko-americkému plánu na zničení jejích chemických zbraní. Je ale optimistou.

Kerry promluvil k novinářům po svém setkání s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Před zahájením rozhovorů řekl, že Spojené státy si uvědomují "příkré rozpory", které mezi USA a Čínou panují v názorech na srpnový chemický útok v Sýrii. Neztrácejí ale naději, že Peking významně a pozitivně přispěje k diplomatickému řešení syrského konfliktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám