Hlavní obsah

Turci sestřelili syrský vrtulník

Novinky, rei
Ankara

Turecké letectvo v pondělí odpoledne u hranice se Sýrií sestřelilo syrskou helikoptéru. Oznámil to vicepremiér Bülent Arinç. Vrtulník Mi-17, který zřejmě patřil syrské armádě, podle něj narušil turecký vzdušný prostor.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník Mil Mi-17

Článek

„Vrtulník překročil tureckou hranici a pronikl do vzdálenosti dvou kilometrů. Prvky našeho obranného systému ho opakovaně varovaly,“ řekl Arinç. Doplnil, že událost se stala v jižní provincii Hatay.

Sestřelený stroj ale podle ministra dopadl na syrské území poté, co ho zasáhly střely z letadel vyslaných z letecké základny Malatya.

Armádní zásah se udál zcela podle pravidel přijatých loni po sestřelení tureckého bojového letadla syrskou stranou v hraniční oblasti nad Středozemním mořem, ohlásil Arinç. Ankara oficiálně nová pravidla nezveřejnila, ale podle některých zpráv má turecké letectvo střílet, jakmile se jakékoli syrské síly přiblíží na pět kilometrů k hranici, napsal server deníku Hurriyet.

Turecko se v syrské občanské válce kloní na stranu opozice bojující proti prezidentu Bašáru Asadovi. V Istanbulu dokonce sídlí vedení Syrské národní koalice. Na tureckou stranu dopadlo v průběhu konfliktu také několik střel a granátů. Země NATO, jehož je Turecko součástí, proto Ankaře na ochranu poskytlo několik baterií obranných raket Patriot a k hranici se Sýrií vyslalo několik stovek vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám