Hlavní obsah

Smrt u Damašku rozséval sarin z raket země-země, potvrdili inspektoři OSN

– New York • Aktualizováno
Novinky, rei

Smrt stovek civilistů na východním předměstí syrské metropole Damašku 21. srpna způsobil nervový plyn sarin. Ve své očekávané zprávě to potvrdili inspektoři OSN, aniž by uvedli, kdo podle nich útok vedl.

Foto: Reuters

Syřan, podle povstalců zasažený plynem, dýchá pomocí kyslíkové masky.

Článek

„Environmentální, chemické a lékařské vzorky, které jsme odebrali, poskytují jasný a přesvědčivý důkaz, že v oblasti Ghúta u Damašku byly použity rakety země-země obsahující nervový plyn sarin,“ stojí ve zprávě s doplněním, že útočníci použili téměř 400 litrů sarinu.

„Závěrem je, že v probíhajícím konfliktu v Syrské arabské republice byly proti civilistům včetně dětí v relativně velkém měřítku použity chemické zbraně,“ uvádí se na první stránce dokumentu, který mohli novináři vidět ještě předtím, než jej oficiálně „s těžkým srdcem” představil generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

„Vzhledem k bezpečnostní situaci nebyla mise schopna zdokumentovat úplný rozsah použití chemických zbraní nebo ověřit celkový počet mrtvých,“ uvedli inspektoři.

Jak se také dalo očekávat, inspekce pod vedením švédského vědce Akeho Sellströma neukázala na viníka. V několika případech ale zmiňují azimut s trajektorií střel. Tyto údaje budou nepochybně dál jednotlivé vlády a jejich služby analyzovat. Na některých střelách byly ruské nápisy, informovala televize Sky News.

USA, Británie, Francie a Německo tvrdí, že útočila armáda prezidenta Bašára Asada, který vinu odmítá. Rusko a Írán naopak uvedly, že za útokem stáli povstalci.

Drastické záběry obětí chemického útoku v Sýrii

Obě válčící strany se z nasazení bojového plynu obviňovaly už dříve. Šéf skupiny OSN vyšetřující porušování lidských práv v Sýrii Paulo Sérgio Pinheiro v pondělí potvrdil, že jeho tým se zabývá 14 případy údajného použití chemických zbraní. Vyšetřovatelé podle něj dosud nebyli s jistotou schopni určit, kdo útoky vedl.

Západ bude chtít důraznou rezoluci

Syrský režim se mezitím zavázal, že podřídí své chemické arzenály mezinárodní kontrole. Dohodu zprostředkovalo Rusko poté, co americký prezident začal připravovat útok na Sýrii.

Další postup v pondělí v Paříži projednávali ministři zahraničí Francie, USA a Velké Británie Laurent Fabius, John Kerry a William Hague. Shodli se na tom, že budou v Radě bezpečnosti usilovat o přijetí „důrazné“ rezoluce, která by vyvozovala „vážné důsledky“ pro syrský režim, pokud svému závazku nedostojí.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

molekulární model nervového plynu Sarin

Foto: Profimedia.cz

Aleppo v Sýrii

Moskva ale pak v reakci varovala, že výhrůžky by mohly mírové rozhovory „torpédovat“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám