Hlavní obsah

Rusko a USA dospěly k dohodě o syrských chemických zbraních

– Ženeva

Sýrie musí do týdne zveřejnit seznam svých chemických zbraní a zajistit potřebnou součinnost, aby do poloviny příštího roku byly tyto zbraně zničeny nebo odvezeny ze syrského území. Pokud neuposlechne, lze požádat Radu bezpečnosti OSN o přijetí rezoluce, která umožní proti Sýrii použít sílu. To jsou hlavní body dohody, k níž v sobotu v Ženevě dospěly USA a Rusko.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, Reuters

Vladimir Putin a Barack Obama našli společnou řeč.

Článek

Západní velmoci dohodu přivítaly, americký prezident Barack Obama ale upozornil, že USA jsou dál připraveny jednat, pokud diplomacie selže. Syrská opozice uvedla, že dohoda z Ženevy syrskou krizi neřeší. Podle dohody, která v sobotu završila třídenní americko-ruské rozhovory, musí také Sýrie pustit inspektory OSN do všech míst, kde zbraně skladuje. Inspektoři mají do Sýrie přijet nejpozději v listopadu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podotkl, že dohoda neobsahuje žádnou potenciální hrozbu silou. Se svým americkým protějškem Johnem Kerrym se prý shodli na tom, že syrská krize vyžaduje mírové řešení. Agentura AP z toho vyvodila, že Moskva by téměř jistě vetovala případnou rezoluci OSN, pokud by její text povoloval vojenský útok, s jakým ještě nedávno počítaly USA.

Prezident Obama dohodu označil za významný krok vedoucí k likvidaci syrského chemického arzenálu. Upozornil ale, že Washington bude dál spolupracovat s Ruskem, OSN a dalšími, aby zajistil ověřitelnost celého procesu a důsledky v případě, že se Damašek nebude dohodou řídit. Pokud diplomacie selže, USA zůstávají připraveny jednat, řekl. Podle Pentagonu se postavení amerických vojenských sil po dnešní dohodě nemění.

Podobně jako Obama dohodu přivítal britský ministr zahraničí William Hague, zdůraznil však, že nyní je nutné bezodkladně začít pracovat na realizaci plánu. Francie uvedla, že její pondělní jednání s Británií a Spojenými státy v Paříži se soustředí na uplatňování této dohody.

S návrhem, aby Sýrie poskytla své chemické zbraně ke kontrole, přišlo tento týden Rusko. Moskva tak odvrátila chystaný americký útok na Sýrii, který měl syrskou vládu potrestat za údajné nasazení chemických zbraní proti vlastním lidem. Washington tvrdí, že syrská armáda 21. srpna použila u Damašku chemické zbraně a zabila jimi až 1400 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám