Hlavní obsah

CIA už dodává zbraně syrským vzbouřencům

– Washington

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) začala dodávat zbraně syrským povstalcům v rámci pomoci, kterou jim vláda prezidenta Baracka Obamy slíbila již v červnu. Napsal to ve čtvrtek americký list The Washington Post s odvoláním na americké představitele a zástupce syrské opozice.

Foto: Reuters

Bojovníci Syrské svobodné armády ve skladu svých zbraní

Článek

Dodávky, které začaly v posledních dvou týdnech, zahrnují lehké zbraně a munici, řekl jeden ze zástupců povstalecké rady. Kromě toho americké ministerstvo zahraničí poskytuje povstalcům nevojenskou pomoc, kterou rozšiřuje i na vozy, vyspělé komunikační systémy a zdravotnické vybavení.

USA se zdráhají dodávat těžší zbraně

Dodávané zbraně neřeší všechny potřeby, které bojovníci mají, ale je to lepší než nic, řekl představitel opozice. Podle něj se Washington zdráhá dát povstalcům zbraně, které chtějí nejvíc - protitankové a protiletadlové střely.

List uvedl, že Obamova administrativa přislíbila syrské opozici vojenskou pomoc již v červnu. Dodávky se ale opozdily vzhledem k problémům kolem toho, jak dopravovat vybavení do válečné zóny a zajistit, aby nepadlo do rukou islámským radikálům napojeným na Al-Káidu, kteří také bojují proti Asadovi. Nejnovější dodávky jsou zaměřeny na povstalce, kterým velí Sálim Idrís ze Syrské svobodné armády, uvedli představitelé, kteří si nepřáli být jmenováni, protože část pomoci je tajná.

Dodávky CIA proudí přes síť tajných základen v Turecku a Jordánsku. Tyto základny byly rozšířeny za poslední rok, kdy služba pomáhala zemím, jako je Saúdská Arábie a Katar, posílat zbraně umírněným syrským rebelům, uvedl americký list.

Podle The Washington Post tento přísun materiálu významně zvyšuje americkou roli v syrské občanské válce. Americké zbraně se začaly do Sýrie dostávat v době, kdy Obama pohrozil vojenským úderem proti režimu Bašára Asada za chemický útok v srpnu.

Zpráva se objevila v době, kdy se jedná o ruském plánu předání syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu. Nelze vyloučit vyzbrojování rebelů může ovlivnit syrskou ochotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám