Hlavní obsah

Syrští vojáci dostali při útoku plynové masky, řekl Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Přestože americký prezident Barack Obama útok na Sýrii odkládá a dává šanci ruskému návrhu, že se Sýrie vzdá chemického arzenálu, pokračoval v přesvědčování veřejnosti o nutnosti vojenské odvety proti Damašku. V projevu v noci na středu uvedl další důkazy svědčící proti Asadovi. Jeho vojáci dostali plynové masky.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident při projevu z Bílého domu

Článek

”Víme, že Asadovi vojáci specializující se na chemické zbraně se chystali na útok poblíž místa, kde připravovali sarin,” řekl Obama podle BBC. „Rozdělili plynové masky svým vojákům. Vypálili rakety z místa kontrolovaného režimem do 11 sousedních oblastí, které se režim snaží vyčistit od opozičních sil.”

Vysvětloval, že případný útok nemá Asada zbavit moci, ale odradit ho od dalšího užití chemického arzenálu a ukázat světu, že takovéto porušování mezinárodního práva nebude tolerováno. Použití chemických zbraní zakazuje meziválečná ženevská konvence. Současně ale zdůraznil, že by útok nebyl jen nějakým píchnutím, i když by nevedl k pádu Asada: „Nechte mě to objasnit – armáda Spojených států nedělá jen nějaká píchnutí.”

Jinak Obama zopakoval svá starší tvrzení. Odsoudil útok, při kterém podle něj zemřelo více než 1400 lidí. Uvedl, že USA nejsou světovým policistou, ale situace v syrské občanské válce se po srpnovém chemickém útoku Damašku změnila, což představuje nebezpečí pro bezpečnost USA.

Odložený útok 

Obama také v projevu potvrdil, že požádal americký Kongres, aby odložil hlasování o použití síly v Sýrii, a umožnil tak hledání diplomatického řešení. [celá zpráva]

Tato možnost se vynořila v pondělí s ruským návrhem na předání syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu. [celá zpráva]

Sýrie, která nyní připouští, že chemické zbraně vlastní, s ruským návrhem souhlasí. [celá zpráva]

Současně zdůraznil, že americké síly v oblasti zůstávají v pohotovosti a mají pokračovat v tlaku na Asada a být připraveny „odpovědět, když diplomacie selže”.

Obyvatele musí Obama přesvědčovat. Průzkum Reuters/Ipsos v úterý před Obamovým projevem ukázal, že nesouhlas s možnou intervencí je v USA nadále velmi silný. Podle 62 procent Američanů by armáda v Sýrii zasahovat neměla. Intervenci podporovalo jenom 18 procent dotázaných.

Diplomatické aktivity

”Je příliš brzy na to říct, zda tento návrh uspěje, a jakákoli dohoda musí překontrolovat, že Asadův režim dodržuje své závazky,” uvedl také americký prezident, který kvůli návrhu hodlá nadále jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Obama připomněl, že s šéfem ruské diplomacie se ve čtvrtek sejde americký ministr zahraničí John Kerry. Spojené státy se také budou dál radit s Ruskem a Čínou kvůli chystané rezoluci pro Radu bezpečnosti OSN, která by vyžadovala odevzdání syrských chemických zbraní.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Barack Obama před Bílým domem

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad v parlamentu

Foto: Profimedia.cz

Aleppo v Sýrii

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám