Hlavní obsah

Írán nařídil v případě útoku na Sýrii ničit americké cíle v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy zachytily komunikaci mezi představitelem íránského režimu a radikály v Iráku. Ti podle páteční zprávy deníku Wall Street Journal (WSJ) dostali z Íránu příkaz útočit na cíle spojené s USA, udeří-li Američané na Sýrii. Ministerstvo zahraničí Spojených států doporučilo americkým občanům vyhnout se cestě do Iráku.

Foto: Reuters

Šíitští bojovníci z Iráku

Článek

Jedním z možných cílů je ambasáda USA v Bagdádu, řekly WSJ nejmenované zdroje z americké administrativy.

Příkaz vydaný velitelem íránských elitních sil Kuds měl být zachycen v uplynulých dnech. Adresátem zprávy byly podle amerického listu šíitské milice v Iráku, které Íránci podporují.

Diplomacie mezitím doporučila Američanům vyhnout se cestě do Iráku, můžou-li. „Cestování po Iráku je stále nebezpečné,“ doplnilo ministerstvo zahraničí k doposud platnému staršímu varování, že Američané v zemi čelí riziku teroristických útoků nebo únosů.

Washington upozorňuje, že sektářské násilí v mnoha částech Iráku je nejhorší za posledních pět let a možnosti ambasády v Bagdádu pomoci Američanům, kteří se v zemi dostanou do potíží, jsou omezené.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozhodne Kongres

O úderu proti Sýrii bude na žádost prezidenta Baracka Obamy příští týden hlasovat Kongres. Návrh zahraničního výboru Senátu počítá s bombardováním v délce až 60 dní. Lhůtu lze prodloužit o dalších 30 dní, ale jen pokud ji po opětovné žádosti prezidenta odhlasují zákonodárci.

Stahování z Libanonu i Turecka

Pentagon se mezitím podle agentury Reuters snaží identifikovat hrozby v širším regionu. USA se mimo jiné připravují na možnou snahu libanonského hnutí Hizballáh zaútočit na jejich velvyslanectví v Bejrútu. V pátek odpoledne nařídily části zaměstnanců Bejrút opustit.

Související témata

Foto: Sukree Sukplang, Reuters

ČTVRTEK: Členové akademie íránských pozemních sil během slavnostní promoce v Teheránu

Foto: Kareem Raheem , Reuters

Obyvatelé Bagdádu na místě jednoho z atentátů

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh.

USA také stahují část svého diplomatického personálu z Turecka. Svým občanům rovněž doporučily omezit cesty do jihovýchodní části země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám