Hlavní obsah

Útok na Sýrii byl pomohl Al-Káidě, varuje syrský politik

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Káhira

Tajemník syrského ministra zahraničí Fajsal Makdad varoval v rozhovoru pro BBC zveřejněném v pondělí, že jakákoli americká vojenská akce proti Sýrii by pomohla ve svém výsledku teroristické skupině Al-Káida a na ni napojeným organizacím.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Povstalci u jednoho ze zničených tanků syrské armády

Článek

„Jakýkoli útok proti Sýrii je podporou Al-Káidě a jejím spojencům, jako jsou Džabát an-Nusra (v Sýrii) nebo Islámský stát v Iráku,“ řekl Makdad, který je považován člověka blízkého prezidentu Bašáru Asadovi.

Ještě dodal, že případná intervence by posílila "nenávist k Američanům" a destabilizovala celý Blízký východ, před čímž varoval už dříve i Írán. [celá zpráva] Podle něj Obamova snaha získat souhlas kongresu pro útok ukazuje, že si americký prezident neuvědomuje následky útoku. Podle něj bude hlasování v Kongresu závislé na tom, co si přeje stát Izrael, neboť v USA působí vlivná židovská lobby.

Makdad opět zopakoval, že chemické zbraně nepoužil v srpnu syrský režim, ale právě opoziční bojovníci.

Liga arabských států je pro útok na Sýrii

Ministři zahraničí Ligy arabských států vyzvali v neděli večer v Káhiře OSN a mezinárodní společenství, aby převzaly odpovědnost za vývoj v Sýrii v době, kdy několik zemí chystá vojenský úder proti syrskému režimu obviňovanému z použití chemických zbraní.

Ve stejném duchu se na zasedání už předtím vyjádřila Saúdská Arábie, když vyzvala světové společenství k použití všech nezbytných prostředků k zastavení násilí páchaného syrským režimem. Zároveň upozornila, že jakýkoliv nesouhlas s mezinárodní akcí by režim povzbudil k dalším zločinům.

Foto: David Ryneš, Novinky

"Přišel čas vyzvat světové společenství, aby neslo svůj díl odpovědnosti a učinilo odstrašující opatření, které by tuto tragédii zastavilo," uvedl saúdskoarabský ministr zahraničí princ Fajsal ibn Abdal Azíz Saúd.

Zdůraznil, že útok na Sýrii plánovaný americkým prezidentem Barackem Obamou nelze srovnávat s intervencemi v Iráku a Afghánistánu. "Tentokrát to nebudou žádné pozemní jednotky, ale pouze raketové útoky," prohlásil.

Předseda syrské opoziční koalice Ahmad Džarba na zasedání apeloval na arabské ministry zahraničí, aby podpořili připravovaný vojenský zásah několika západních států proti syrskému režimu obviněnému z použití chemických zbraní. Syrská opozice je v LAS jediným zástupcem Sýrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám