Hlavní obsah

Nesmysl, odmítl Putin obvinění Damašku z užití chemických zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu označil obvinění Damašku z užití chemických zbraní za „nehorázný nesmysl”. Požádal, aby USA předložily důkazy pro svá tvrzení v Radě bezpečnosti OSN, jinak americké stanovisko neobstojí.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Moskva podle prohlášení ruské diplomacie by jakoukoliv americkou vojenskou akci proti Sýrii s pominutím Rady bezpečnosti OSN považovala za „akt agrese”.

"Za situace, kdy syrská armáda (vládní vojska) je v ofenzivě, je nehorázný nesmysl hovořit o tom, že syrská vláda použila chemické zbraně," prohlásil Putin podle agentury Interfax.

Připomněl, že právě Damašek žádal mezinárodní společenství prověřit případy, kdy chemické zbraně použili povstalci, ale to se bohužel nestalo. Teď jsou vládní vojska dokonce v ofenzivě. "Proto jsem přesvědčen, že nejde o nic více než o provokaci ze strany těch, kdo chtějí zatáhnout do syrského konfliktu další země a získat podporu od nejsilnějších účastníků mezinárodního života, především USA," řekl Putin.

Zásah může nahrávat povstalcům

Případný vojenský zásah by podle něj pomohl právě povstalcům a jejich "sponzorům". "Syrská vládní vojska útočí, takzvaní povstalci jsou v těžké situaci, protože nemají takové zbraně jako vládní vojska, chybí jim letectvo, obrněná technika, moderní rakety a dělostřelectvo. Co je třeba udělat pro sponzory takzvaných povstalců a pro ty, kdo stojí za sponzory? Pomoci zaplnit mezeru ve schopnostech povstalců. Východisko je jen jedno: sami zasadit údery. Jestli k tomu dojde, bude to krajně smutné."

Putin také vybídl amerického prezidenta Baracka Obamu, aby jako nositel Nobelovy ceny za mír pomyslel na příští oběti případné intervence v Sýrii.

Obama dříve potvrdil, že zvažuje "omezenou akci a širokou škálu možností". Konečné rozhodnutí k zásahu vůči syrskému režimu však ještě nepřijal.

Hlasování britského parlamentu proti zásahu v Sýrii podle Putina vypovídá o tom, že mezi západními politiky jsou tací, kteří se řídí zdravým rozumem. [celá zpráva]

Ruský prezident navrhl, aby se o situaci v Sýrii hovořilo na summitu G20, který se uskuteční koncem příštího týdne v Petrohradu.

Inspektoři OSN opustili Sýrii

V sobotu ráno Sýrii opustili inspektoři OSN, kteří ověřovali údajné použití chemických zbraní. [celá zpráva]

Ruská média předpokládají, že právě odjezd inspektorů zvyšuje pravděpodobnost americké vojenské operace proti režimu Bašára Asada.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Inspektoři OSN přijeli do Libanonu poté, co opustili SýriiVideo: Reuters

Inspektoři by mohli ještě v sobotu zveřejnit první předběžnou zprávu o své činnosti a předložit ji generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi. Nasbírané vzorky musejí být podrobeny zevrubné analýze v laboratořích v severní Evropě. Zkoumání může trvat asi dva týdny.

Související témata

Foto: David Ryneš, Novinky

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval Snowdena, aby skoncoval s kroky poškozujícími USA.

Foto: OSN, Novinky

Spojené státy a Francie už ale nepochybují o tom, že odpovědnost za útok z minulého týdne nese režim syrského prezidenta Bašára Asada. Oba západní státy daly v pátek najevo, že jsou odhodlány k razantní odpovědi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Zásah v Sýrii brzdí strach z Íránu

Obavy z útoku na Sýrii umocňuje také strach z Íránu, který je jejím nejbližším spojencem. Teherán opakovaně varoval Spojené státy, aby nepřekračovaly meze,...

Výběr článků

Načítám