Hlavní obsah

Francie hlásí, že je připravena k zásahu v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/washington/Damašek

Francouzský prezident François Hollande v pátek řekl, že Francie je připravena podílet se na útoku na Sýrii. Podle něj by mohl začít do příští středy. Postavil se tak po bok USA v den, kdy britští poslanci odmítli zapojení Velké Británie do akce.

Foto: Jacques Brinon/Pool , Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande

Článek

Hollande uvedl, že britské ”ne” neovlivní postoj Paříže potrestat Asada: „Chemický masakr u Damašku nemůže a nesmí zůstat nepotrestán.“ Pokud o útoku na Sýrii nebude schopna rozhodnou Rada bezpečnosti, mohla by se podle něj utvořit koalice, ve které by byly země Ligy arabských států a evropské země.

„Francie se toho zúčastní. Francie je připravena,“ citovala francouzského prezidenta BBC. Levicový politik se tak drží přístupu svého předchůdce Nicolase Sarkozyho, který stál v čele útoků na Libyi.

Spojené státy sice už naznačily, že mohou akci podniknout samy, ale zřejmě by dávaly přednost širší koalici. Americký ministr zahraničí John Kerry ve čtvrtek jednal se svým polským protějškem Radoslawem Sikorským. Varšava dosud podíl na operaci odmítala a stejně jako Berlín upřednostňovala diplomatické řešení .[celá zpráva]

Tajná zpráva má dokládat chemický útok

Spojené státy mají v pátek zveřejnit zprávu rozvědek podporující názor, že režim prezidenta Bašára Asada nasadil chemické zbraně. Podle listu The New York Times je jedním z hlavních důkazů viny Asadova režimu odposlech telefonického rozhovoru představitelů syrské armády. [celá zpráva]

Jeden z nich v něm řekl, že to vypadá, že útok měl vážnější následky, než bylo zamýšleno. „Vypadá to, že si myslel, že půjde o nějakou menší záležitost, ale že se to vymklo kontrole,” citoval list nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

Zpravodajské ověření chemického útoku u Damašku z minulého týdne bylo velmi pečlivé, řekl ke zprávě americký ministr John Kerry, když se v pátek seznamoval s výsledkem zprávy amerických tajných služeb o útoku. Spojené státy podle něj v Sýrii nehodlají opakovat dřívější chybu z Iráku, kde se nakonec nenašly zbraně hromadného ničení, kvůli nimž se v roce 2003 zahájila invaze.

Inspektoři ukončili svou práci

Inspektoři OSN však zatím neuvedli, zda byl plyn použit, natož kdo ho nasadil. V pátek navštívili vojenskou nemocnici na damašském předměstí Mazza, kde ukončili sběr vzorků. Šlo o poslední místo, na němž hledali důkazy o použití nervového plynu, který měl 21. srpna podle zdravotnických zdrojů zabít asi tři sta lidí. Sýrii opustí v sobotu a zamířit do Nizozemska.

Testy vzorků se uskuteční v laboratořích ve Švédsku a ve Finsku. Záložní vzorky jsou ve Švýcarsku a v Německu. Ty by měly definitivně potvrdit nasazení sarinu nebo jiného nervového plynu.

Foto: Reuters

Kolona vozidel OSN s experty na místě, kde měklo dojít použití chemických zbraní.

Damašek požaduje delší vyšetřování 

Damašek, který popírá, že by použil plyn, už uvedl, že se nespokojí s předběžnou zprávou inspektorů OSN. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim hovořil podle syrské televize telefonicky s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem a prohlásil, že Sýrie neuzná předběžnou zprávu inspektorů. Bude trvat na závěrech laboratorních testů, které mohou trvat několik týdnů.

Syrská vláda tvrdí, že povstalci mají k dispozici jedovaté látky a že je 24. srpna použili, aby zastavili vládní ofenzivu. Mualim byl nespokojen, že inspektoři ze Sýrie odjíždějí už v sobotu. Jejich přítomnost snižovala riziko útoku. Pan Ki-mun ho ujistil, že se později vrátí a budou v práci pokračovat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předběžnou zprávu inspektoři předložit generálnímu tajemníkovi po odjezdu ze země zmítané občanskou válkou. Pan se v pátek opět sešel se zástupci pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN, kteří už dvakrát bezvýsledně jednali o údajném chemickém útoku v Sýrii a odvetě za něj. Rusko ale vždy rezoluci schvalující zásah proti režimu Bašára Asada odmítlo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám