Hlavní obsah

Zásah v Sýrii brzdí strach z Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Obavy z útoku na Sýrii umocňuje také strach z Íránu, který je jejím nejbližším spojencem. Teherán opakovaně varoval Spojené státy, aby nepřekračovaly meze, protože by to mohlo mít vážné následky. Ve středu obavy z Íránu přiznal americký expert Ariel Cohen z nadace Heritage.

Foto: Fars News/Hamed Jafarnejad , Reuters

Íránský námořní velitel Habibulláh Sajjárí ukazuje na cíl během cvičení poblíž Hormuzského průlivu.

Článek

„Írán je velkou hrozbou,“ řekl listu USA Today Cohen, který je expertem na oblast Blízkého východu.

Cohen reagoval na varování Teheránu. Zástupce náčelníka íránského generálního štábu Masúda Džazajrího řekl už 25. srpna agentuře Fars: „USA znají krajní meze, týkající se syrské fronty, a jakékoli jejich překročení by mělo pro Bílý dům vážné důsledky.“

Pokud by Spojené státy vojensky zaútočily na Sýrii, plameny hněvu revolucionářů v oblasti by se obrátily proti sionistickému režimu.
Mansúr Hakikatpur

Ve středu íránští velitelé a zákonodárci varovali, že jakýkoli vojenský útok by vedl k odvetnému úderu proti Izraeli. „Pokud by Spojené státy vojensky zaútočily na Sýrii, plameny hněvu revolucionářů v oblasti by se obrátily proti sionistickému režimu,“ řekl agentuře Fars vlivný člen parlamentu Mansúr Hakikatpur. Vyjádření citoval list New York Times.

O vzájemných vazbách Íránu a Sýrie svědčí i vyjádření tajemníka ajatolláha Alího Chameneího, který řekl, že Sýrie je „35. íránskou provincií“.

Sýrie Íránu umožňuje přístup ke Středozemnímu moři. Přes ni také může zásobovat šíitské libanonské hnutí Hizballáh. Ten vedl v létě 2006 skoro dvouměsíční válku s Izraelem, při níž na židovský stát vypálil tisíce raket.

Izrael v úterý kvůli možnému vyhrocení syrské krize povolal část záloh. Židovský stát se obává, že Damašek může na případnou vojenskou intervenci Západu odpovědět útokem proti Izraeli. Mobilizace se podle vládního zdroje týká jednotek civilní obrany a záloh vyčleněných pro obsluhu protiletadlových a protiraketových systémů.

Válka v Sýrii navíc destabilizuje i šíitskou vládu v Iráku, která je též spojencem Asada a Teheránu. Irák proto uvedl armádu do stavu vysoké pohotovosti.

Írán navíc nemusí zaútočit pouze na Izrael, zřejmě zprostředkovaně přes Hizballáh, ale také na arabské státy v oblasti Perského zálivu, které jsou spojenci USA, jako jsou Spojené arabské emiráty nebo Katar či vyvolat šíitskou vzpouru v Bahrajnu.

Cohen ještě dodal, že pokud se díváme na Írán, je nutné také sledovat cesty, jimiž se dopravuje ropa, protože Írán může zablokovat Hormuzský průliv nebo v něm podnikat útoky rychlými čluny a miniponorkami na tankery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám