Hlavní obsah

Bomby v Bagdádu zabily přes šedesát lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácké hlavní město zažilo ve středu další vlnu pumových atentátů, které si vyžádaly přes 65 mrtvých a 160 zraněných. Uvedla to BBC s odvoláním na irácké bezpečnostní a zdravotnické zdroje. Terči útoků byly většinou šíité.

Foto: Saad Shalash, Reuters

Iráčané na místě jednoho z atentátů v Bagdádu.

Článek

Nejtragičtější následky měla exploze na jihovýchodě Bagdádu ve čtvrti Džisr Dijála, při které zemřelo nejméně sedm lidí. Několik výbuchů v severní čtvrti Kazímija si vyžádalo nejméně pět obětí.

Další mrtví jsou hlášeni ze čtvrti Sadr City.

Foto: Saad Shalash, Reuters

Dům v bagdádské čtvrti Šáb poškozený explozí nálože

Podle bezpečnostních zdrojů vybuchlo v Iráku nejméně deset náloží. K útokům se nikdo nepřihlásil, ale vzhledem k tomu, že oběti byly z řad šíitů, připisují se sunnitům.

Foto: Reuters

Trosky auta v bagdádské čtvrti Hurríja, ve kterém vybuchla bomba

V Iráku se letos rozhořela sektářská válka podobná té z let 2006 a 2007. Vyžádala si už 4000 mrtvých a přes 10 000 zraněných. Nejvíce je postiženo právě hlavní město. V červenci si násilí podle údajů OSN vyžádalo 1057 mrtvých. [celá zpráva]

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Iráčanky na místě jednoho ze středečních atentátů v Bagdádu.

Eskalace sektářského násilí se dává do spojitosti s občanskou válkou v Sýrii, protože některé sunnitské povstalecké skupiny bojující proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi jsou napojeny na sunnitské radikály v Iráku včetně místní sítě Al-Káidy z Islámského státu v Iráku. Potencují tak násilí v Iráku. Občanská válka v Sýrii není jen bojem proti Asadovi, ale má také sektářský ráz, protože Asad je alávita, člen sekty patřící mezi šíity. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám