Hlavní obsah

Inspektoři OSN odebrali krev obětem plynového útoku

Damašek

Inspektoři OSN v pondělí odebrali krev lidem, kteří byli ve středu údajně zasaženi nervovým plynem. Chtějí také získat vzorky tkání z těl mrtvých. Doprovází je členové povstalecké Syrské svobodné armády a syrský lékař abú Karam, který o práci inspekcí informoval agenturu Reuters.

Foto: Reuters

Experti OSN vyšetřují Syřany, kteří se měli stát oběťmi chemických zbraní.

Článek

Skupina dorazila na damašské předměstí Muadamíja. „Jsme v mešitě Radva. Inspektoři hovoří s raněnými a spolu s našimi lékaři jim odebírají krev,” řekl abú Karam.

V Muadamíji přišlo ve středu při útoku o život na 80 lidí. Na inspektory v Muadamíji čekal početný dav civilistů ochotných vypovídat o středeční události. Obětí bylo podle Lékařů bez hranic asi 350. [celá zpráva]

Inspektoři za sebou mají dramatickou cestu, protože se jejich konvoj dostal opakovaně do palby ostřelovačů a musel se i vracet, protože jedno auto bylo zasaženo. Nikdo z pracovníků OSN nebyl raněn. [celá zpráva]

Na výsledku vyšetření podle některých tiskových agentur závisí rozhodnutí o zahájení případné vojenské intervence v Sýrii. Americký ministr obrany Chuck Hagel řekl, že případná vojenská operace by byla koordinována se spojenci z NATO. Rusko v pondělí zdůraznilo, že bez mandátu OSN bude jakákoli intervence porušením mezinárodního práva.

Foto: Reuters

Kolona vozidel OSN s experty na místě, kde měklo dojít použití chemických zbraní.

Británie už v neděli naznačila, že důkazy o použití chemické látky budou možná v době inspekce "už zničeny následnou dělostřeleckou palbou, další důkazy pak mohly ve dnech po útoku prostě zaniknout a další mohou být zfalšované”.

Z chemického útoku se navzájem obviňují povstalci a syrská vláda.

Foto: Reuters

Expert OSN zajišťuje důkazy na místě údajného použití chemických zbraní.

Syrští povstalci v pondělí dobyli strategické město Chanásir na severu země, které leží na důležité spojnici mezi Halabem a Hamou. Podle exilových opozičních zdrojů se tak ocitli vojáci, kteří jsou v provincii Halab, odříznuti od zásobovací trasy.

Povstalečtí bojovníci se prý také snaží získat pod svou kontrolu město Talkalach u hranice s Libanonem. To by umožnilo povstaleckým jednotkám v Homsu doplnit zásoby trasami z Libanonu.

Foto: Reuters

Expert OSN na chemické zbraně při setkání se Syřany

Reklama

Výběr článků

Načítám