Hlavní obsah

Egypt láká turisty k návratu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Egyptský velvyslanec v Praze Muhamad Ibrahim AbdelHakam vyzval v pondělí české turisty k návratu do země pyramid. Situace v Egyptě se podle něj uklidňuje a rudomořská oblast země je prý bezpečná. Pro občany však stále platí doporučení ministerstva zahraničí do Egypta necestovat. V Egyptě při zásazích proti demonstrantům zemřely koncem předminulého týdne stovky lidí.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Egyptský velvyslanec Muhamad Ibrahím Abdelhakam

Článek

„Situace se uklidňuje, ubývá demonstrací, slábne účast na nich. Jsme na cestě k tomu, abychom kontrolovali situaci,“ řekl velvyslanec a dodal, že letoviska Hurghada i Šarm aš-Šajch jsou bezpečná.

„Přesvědčíme ČR, že oblast Rudého moře je bezpečná,“ řekl velvyslanec, který narážel na výzvu českého ministerstva zahraničí, aby lidé do Egypta nejezdili. Ta stále platí.

Ministerstvo doporučením reagovalo na krvavé nepokoje v zemi předminulý a minulý týden, při nichž zemřely stovky lidí. Jeden i v letovisku Hurghada.

Velvyslanec zmínil, že některé další evropské země nevydaly varování před cestami do Egypta obecně, ale jen do určitých částí země, přičemž je nerozšířily na oblast Rudého moře. To je třeba případ Velké Británie, která z varování vyňala africké pobřeží Rudého moře a většinu afrického pobřeží Suezského zálivu včetně Hurghady, Kusajru a Marsa Alam, i celé pobřeží Akabského zálivu od Taby po Šarm aš-Šajch.

Ministerstvo situaci sleduje

„Situace v Egyptě se průběžně monitoruje a česká zahraniční služba mu věnuje konstantní pozornost,” řekl Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí David Frous. „Každý den se na ministerstvu koná operativní porada. V jejím rámci se řeší i to, jak dále postupovat v aktuálních otázkách, a to by mohla být jedna z nich,“ dodal Frous. Zatím však podle něj k přehodnocení postoje ministerstva nedošlo.

Cestovky Egypt nenabízejí

Egyptské hospodářství se v posledních letech propadá a odliv turistů, za nějž si ale země může sama, pro něj znamená další ránu.

Související téma

Foto: Věra Keilová, Právo

České cestovky na doporučení ministerstva daly, turisty do země nevozí a začaly se orientovat na jiné destinace. Egypt se nevyskytuje ani v jejich nabídkách.

Reklama

Související témata:

Související články

Země varují turisty před cestami do Egypta

Německé ministerstvo zahraničí vydalo v pátek doporučení, aby Němci nejezdili do Egypta. Týká se to i turistických letovisek u Rudého moře. Oznámil to mluvčí...

Výběr článků

Načítám