Hlavní obsah

Pohoříte, varuje Západ před vojenským vpádem do Sýrie Asad

Novinky, rei
Damašek

Případná vojenská intervence západních zemí, o níž se v posledních dnech hlasitěji mluví kvůli podezření z chemického útoku syrských vládních sil u Damašku, skončí neúspěchem. V rozhovoru pro ruský list Izvěstije před tím varoval syrský prezident Bašár Asad. Nařčení z použití nervového plynu jsou podle něj absurdní.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Jestli sní někdo o tom, že ze Sýrie udělá loutku Západu, tak se to nestane,“ varoval Asad. Obvinění z vedení plynového útoku, při němž na okraji Damašku přišlo o život víc než 300 lidí včetně žen a dětí, prezident označil za „urážku selského rozumu“.

Místo východně od Damašku, kde se měl podle syrské opozice útok nervovým plynem uskutečnit, se chystá v pondělí prozkoumat skupina 20 chemických inspektorů OSN. Asadova vláda se s rebely dohodla na příměří, které umožní inspektorům sbírat důkazní materiál.

Západ ale kritizoval Asada za otálení a zpoždění nástupu vyšetřovatelů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Inspektoři OSN vyrazili vyšetřovat údajný chemický útok u DamaškuVideo: Reuters

Washington moc nepochybuje

Prokáže-li se nasazení bojového plynu, mělo by se v Sýrii zasáhnout, vyzvala už minulý týden Francie, a o možném použití síly píší v pondělí i britské a americké noviny. V té souvislosti agentury poukazují na to, že prezident USA Barack Obama před rokem prohlásil, že použití chemických zbraní by bylo krokem, který by vyvolal vojenskou odpověď Washingtonu.

Nejmenovaný představitel Bílého domu agentuře AP řekl, že Washington má „malé pochybnosti“ o tom, že Asadovy síly použily chemické zbraně.

Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic potvrdila, že v oblasti Damašku bylo ve středu ošetřeno na 3600 pacientů s příznaky otravy, z nichž 355 zemřelo. Pacienti s rozšířenými zorničkami, křečemi a dýchacími potížemi byli do nemocnic převezeni v rozmezí tří hodin. Lékaři bez hranic ovšem prohlásili, že nemohou potvrdit nasazení chemických zbraní. [celá zpráva]

Proti vojenskému zásahu v Sýrii v pondělí znovu Západ varovalo Rusko ústy ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Podle něj by se neměly předjímat výsledky vyšetřování zbrojních inspektorů.

Sýrie má podle předpokladů zásoby bojových plynů yperit a sarin. Je jednou ze sedmi zemí, které se nepřipojily k mezinárodní úmluvě o zákazu chemických zbraní.

Experti se přou
Odborníci zatím nedokážou potvrdit, zda v Sýrii byly ve středu použity chemické zbraně. Uvedla to ve čtvrtek zpravodajská stanice CNN, která shromáždila svědectví i názory expertů. Televize poznamenává, že vláda, jejíž síly postupují, nemá důvod nasadit chemické zbraně, navíc za větrné noci blízko u Damašku a pouhých pár kilometrů od místa, kde působí inspektoři OSN.
Chemický útok mají dokazovat fotografie a videa mrtvých i zraněných. Těla nevykazují známky žádného tělesného poranění, nejsou pokryta prachem sutin. Svědci tvrdí, že postižení měli závratě, dusili se, měli křeče a nemohli dýchat, což by odpovídalo vystavení sarinu. Některé z obětí ale zjevně zemřely v klidu a ve spánku, což už typické není.
Podobné symptomy se objevily na jaře po údajném chemickém útoku v Džúbaru. "Žádný zápach, žádný kouř ani syčení, které by napovídalo, že byl uvolněn nějaký plyn. Pak přišly symptomy. Muži prudce kašlali, pálily je oči, stáhly se jim zornice, viděli rozmazaně. Začalo se jim špatně dýchat, zvraceli a upadali do bezvědomí," svědčil tehdy zpravodaj deníku Le Monde Jean-Philippe Rémy.
Někteří představitelé opozice se domnívají, že mohla být použita nervově paralytická látka známá jako BZ Agent, která se používala k oslabení nepřítelovy vůle k odporu. Ta měla být použita v Moskvě při nepovedeném pokusu osvobodit rukojmí z divadla Dubrovka v roce 2002. Tuto látku ale Sýrie pravděpodobně nemá.
Mohlo být také zasaženo skladiště chemikálií.

Související témata

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám