Hlavní obsah

Irák prožil krvavou neděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimálně 48 lidí zemřelo a desítky dalších utrpěly různě vážná zranění během nedělních násilností v Iráku, při nichž útočníci použili bomby i střelné zbraně. K nejhoršímu incidentu došlo na severu země, kde ozbrojenci přepadli auto s vojáky a pět jich zastřelili, informovala agentura Reuters.

Foto: Ako Rasheed, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Přepadení dvou taxíků převážejících vojáky se odehrálo 290 kilometrů severně od metropole Bagdádu. "Jednomu z aut se povedlo z léčky uniknout, druhému však ne a ozbrojenci zastřelili pět vojáků a jejich těla poté spálili," řekl Reuters vysoký zpravodajský důstojník irácké armády.

Sedm lidí podle policie zemřelo a 28 utrpělo zranění při dvou bombových útocích, které se odehrály v šíitské čtvrti Bagdádu a na jeho jihovýchodním předměstí.

Další dvě exploze se odehrály v obchodních zónách irácké metropole a zemřeli při nich nejméně tři lidé, informovala policie. Výbuch nálože nastražené v automobilu zabil další tři lidi ve městě Balád 80 kilometrů severně od Bagdádu. Dva šíité zemřeli při výbuchu bomby skryté u okraje silnice ve městě Bakuba 65 kilometrů severovýchodně od metropole.

K útokům se dosud nikdo nepřihlásil. Analytici i diplomaté však připisují aktuální vlnu násilí v Iráku - nejhorší od roku 2008 - zatrpklosti sunnitské komunity, která se cítí být v zemi diskriminována šíitskými úřady. To podle nich přispělo k přílivu nových posil do skupin sunnitských radikálů.

Při násilnostech v zemi zemřelo od začátku roku 3500 lidí. Vláda premiéra Núrího Málikího sice pokračuje v deklarovaném odhodlání ukončit násilí, navzdory rozsáhlým operacím ozbrojených sil, největším od stažení amerických vojáků v roce 2011, se jí to ale nedaří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám