Hlavní obsah

Američané stahují k Sýrii válečné lodě, Pentagon zvažuje vojenský zásah

Washington/Damašek
Aktualizováno

Americká armáda se připravuje na možnost, že prezident Barack Obama se rozhodne pro vojenský zásah proti Sýrii. Uvedl to ministr obrany USA Chuck Hagel. Syrský režim nyní čelí obvinění, že použil proti civilistům chemické zbraně, armáda ale hlásí nález jedů v povstaleckých tunelech. Američané ponechávají v oblasti válečnou loď Mahan, která měla být už stažena, posilují tak svou přítomnost ve Středozemí.

Foto: Profimedia.cz

Americká válečná loď Mahan

Článek

Obama podle Hagela v souvislosti s údajným útokem s použitím chemických látek požádal Pentagon o přípravu možných vojenských opatření.

Hagel odmítl poskytnout jakékoliv podrobnosti o konrétních pohybech vojenských sil. Podle jednoho z představitelů armády se nicméně americké vojenské námořnictvo kvůli situaci v Sýrii rozhodlo posílit svou přítomnost ve Středozemním moři o válečnou loď Mahan vybavenou střelami s plochou dráhou letu. USA tak mají v oblasti už čtyři válečné lodě.

"Ministerstvo obrany má za úkol připravit pro prezidenta alternativy pro všechny eventuality," řekl ministr. "To vyžaduje rozmísit naše síly tak, aby byly schopny uskutečnit různé alternativy, ať už prezident zvolí jakoukoliv možnost," dodal.

Foto: Larry Downing, Reuters

Ministr obrany USA Chuck Hagel

Agentura AP nicméně upozornila, že Obama poukázal na problematičnost provedení zásahu bez vytvoření silné mezinárodní koalice a získání mandátu od OSN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obama zvažuje vojenský zásah proti SýriiVideo: Reuters

Armáda hlásí nález jedů u povstalců

Režim prezidenta Bašára Asada a rebelové se navzájem obviňují z odpovědnosti za středeční údajný chemický útok na okraji metropole, který si podle opozice vyžádal až 1700 obětí.

Syrská armáda v sobotu ohlásila, že nalezla chemické látky v povstaleckých tunelech na předměstí Damašku.

"Armádní hrdinové vstupují do tunelů teroristů a viděli chemické látky," uvedla syrská státní televize. Někteří vojáci, kteří se do zásahu na damašském předměstí Džúbar zapojili, prý ohlásili dýchací potíže.

Komisařka OSN vyjednává povolení pro inspekci

Do Damašku v sobotu přicestovala vysoká představitelka OSN pro odzbrojení Angela Kaneová, která chce vládu přimět, aby povolila inspektorům přístup do oblasti údajného chemického útoku.

Inspektoři OSN do Sýrie přiletěli již před týdnem, aby prověřili dřívější případy údajných chemických útoků, ze kterých se obě bojující strany navzájem obviňují.

Ve světě sílí požadavek urychleného vyšetření středečního útoku u Damašku. Zpravodajské agentury USA a amerických spojenců podle médií ale již dospěly k předběžnému závěru, že syrská armáda nervový plyn použila. Světoví politici jsou nicméně rozděleni v názoru na viníka a odpovědnost připisují oběma stranám konfliktu.

Podle zdroje agentury Reuters se o víkendu v Bílém domě sejdou bezpečnostní poradci prezidenta Obamy, aby jednali o možnostech postupu Spojených států vůči Sýrii.

Občanská válka v Sýrii, která vypukla v březnu 2011, si už vyžádala životy odhadem více než sto tisíc lidí. Před boji utekly ze země již dva milióny lidí, polovina z nich jsou děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám