Hlavní obsah

Nejméně 25 mrtvých a na 50 zraněných při útoku v Bagdádu

Bagdád

Nejméně 25 osob zabil a dalších 54 lidí zranil sebevražedný atentátník, který v pátek zaútočil v kavárně v severní části Bagdádu. Oznámily to agentury Reuters a AFP s odvoláním na iráckou policii a zdravotníky.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Násilnosti si v Iráku od začátku roku vyžádaly přes 3500 mrtvých a přiměly ministerstvo vnitra otevřeně označit Irák za "válečné bojiště". Vládní bezpečnostní síly navzdory pokračujícím masivním operacím zatím nezaznamenávají výraznější úspěch v úsilí násilnosti zastavit. Naposledy bylo v úterý při několika útocích v Iráku zabito 26 osob a desítky dalších zraněny.

Vláda premiéra Núrího Málikího pokračuje v deklarovaném odhodlání ukončit násilností v zemi. Navzdory rozsáhlým operacím ozbrojených sil, největším od stažení amerických vojáků v roce 2011, se to ale nedaří - podle některých analytiků proto, že nejsou odstraněny kořeny problému.

Analytici, stejně jako diplomaté, připisují letošní vlnu násilí v Iráku - nejhorší od roku 2008 - zatrpklosti sunnitské komunity v zemi, která se cítí být diskriminována šíitskými úřady. To podle nich přispělo k přílivu nových posil do skupin sunnitských radikálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám