Hlavní obsah

Experti mají vzorky tkání údajných obětí plynu

Právo, CNN, DPA, vpl
Damašek

Syrští aktivisté tvrdí, že odebrali vzorky tkání několika obětí údajného útoku jedovatým plynem na předměstí Damašku ovládaná rebely a odevzdali je týmu inspektorů OSN. Ti sídlí v hotelu vzdáleném sedm kilometrů od místa nasazení plynu.

Foto: Reuters

Opozice tvrdí, že za smrt stovek lidí může plyn.

Článek

„Mluvili jsme s týmem inspektorů. Připravili jsme vzorky vlasů, kůže a krve, které jsme prostřednictvím důvěryhodného kurýra tajně přepravili zpět do Damašku,“ řekl televizi CNN aktivista Abú Nidál.

Také další opoziční činitelé zajistili vzorky tkání, avšak nedokázali najít způsob, jak je dostat do hotelu, kde se ubytoval monitorovací tým. „Experti na chemické zbraně tvrdí, že záleží na každé minutě – čím déle to trvá, tím se zvyšuje pravděpodobnost, že se vzorky kontaminují,“ uvedla CNN.

Rusko mění postoj, chce incident vyšetřit  

Ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo k nezávislému vyšetření odborníky OSN. Ve stanovisku zveřejněném včera uvedlo, že ministr Sergej Lavrov a jeho americký kolega John Kerry ve čtvrtek telefonicky projednali situaci a shodli se, že vyšetření „je v jejich společném zájmu“.

Stanovisko rovněž uvádí, že Moskva vyzvala vládu prezidenta Bašára Asada, aby s experty spolupracovala, sporná však zůstává ochota opozice, „která musí zajistit bezpečný přístup misi na místo incidentu“.

Americký prezident Barack Obama okamžitě nařídil tajným službám, aby pravdivost tvrzení o útoku, který Asadova vláda popřela, ověřili.  V rozhovoru pro CNN vyzval Asadovu vládu, aby umožnila úplné vyšetřování.

„To, co jsme viděli, naznačuje, že je to velká událost vyvolávající velké znepokojení,“ řekl s tím, že Washington se prostřednictvím OSN snaží dosáhnout, aby Asad odsouhlasil objasnění incidentu.

Šéf britské diplomacie William Hague uvedl, že za nasazení plynu jsou zodpovědné Asadovy síly. „Vím, že někteří lidé by rádi řekli, že to je nějaká konspirace zfabrikovaná opozicí v Sýrii. Myslím si, že tato pravděpodobnost je mizivě malá, a proto se domníváme, že chemicky útočil Asadův režim,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám