Hlavní obsah

Unie pozastaví vývoz zbraní do Egypta

Evropská unie ve středu reagovala na poslední vývoj napjaté situace v Egyptě, kde armáda tvrdě potlačila protesty islamistů. Ministři zahraničí unijních zemí se na mimořádné schůzce v Bruselu dohodli na pozastavení licencí na vývoz zbraní do Egypta. Pokračovat naopak chtějí v pomoci tamní občanské společnosti.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Egyptská armáda hlídkuje v ulicích Káhiry

Článek

Unijní ministři zahraničí ostře odsoudili "nepřiměřené" násilí ze strany egyptských bezpečnostních sil, ale také násilnosti druhé strany konfliktu. Shodli se na tom, že členské státy EU pozastaví licence na vývoz zbraní do Egypta a na dodávky veškerého vybavení, které by mohlo být použito při "vnitřních represích". Minulý týden v zemi při nepokojích zemřelo několik stovek lidí.

V nynější situaci je "samozřejmě nepředstavitelné", aby firmy z EU dodávaly do Egypta prostředky zneužitelné k represím, řekl první náměstek českého ministra zahraničí Jiří Schneider, který v Bruselu jednal za ČR. Širší otázkou ale podle něj je, jak se postavit k bezpečnostní spolupráci s Káhirou.

"Ať už bude vývoj v Egyptě jakýkoliv, pokud ho budeme chtít ovlivnit, budeme muset spolupracovat s egyptskými bezpečnostními složkami," dodal Schneider.

Pistole z Uherského Brodu

Podle organizace Amnesty International egyptské ozbrojené složky zřejmě použily proti demonstrantům i zbraně, které mohly pocházet z Česka. Podle aktivistů AI vyvezla Česká zbrojovka z Uherského Brodu v květnu do Egypta skoro 15 100 pistolí z vyhraného mezinárodního tendru na 50 000 pistolí pro egyptské ministerstvo vnitra.

Zástupce zbrojovky Karel Šimán ve středu ale řekl, že květnová dodávka byla zatím poslední a na základě vývoje situace zbrojovka další dodávky do Egypta pozastavila. [celá zpráva]

O velký rozruch mezi Egypťany se postaralo středeční nařízení soudu propustit bývalého prezidenta Husního Mubaraka z vazby. Prokuratura oznámila, že nevyužije možnosti odvolání, takže by mohl vyjít na svobodu ve čtvrtek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám