Hlavní obsah

Soud nařídil pustit Mubaraka z vazby

Káhira
Aktualizováno

Egyptský soud ve středu nařídil propustit bývalého prezidenta Husního Mubaraka z vazby, protože pominuly důvody pro jeho další zadržování. S odvoláním na bezpečnostní a soudní zdroje o tom informovala agentura Reuters. Verdikt byl očekáván. Mluvil o něm už na začátku týdne Mubarakův obhájce Faríd Díb.

Foto: Reuters

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak

Článek

Jeden z Mubarakových právníků prohlásil, že by exprezident mohl být na svobodě už ve čtvrtek. Prokurátor dozorující exprezidentovu kauzu podle agentury Reuters oznámil, že se proti verdiktu nedovolá.

Prokuratura už v pondělí Mubaraka zprostila obvinění v jedné ze dvou korupčních kauz, jimž čelí. [celá zpráva]

Televize Al-Džazíra uvedla, že středeční verdikt neznamená, že byl Mubarak zproštěn obvinění v druhém případě korupce. Podle něj měl exprezident přijmout dary od státního deníku Al-Ahrám v hodnotě 11 miliónů dolarů (212 miliónů korun). Právní zástupci už dřív oznámili, že rodina hodnotu darů vrátila.

O druhém obvinění by se mělo rozhodovat tento týden. Faríd Díb očekává zproštění viny i v ní. „Potom zbude obvyklá administrativní procedura, která by neměla trvat déle než 48 hodin. Měl by být na svobodě tento týden.“

Mubarak je stíhán také za podíl na smrti 800 demonstrantů v roce 2011, avšak v tomto případě už uplynula maximální dvouletá vazební lhůta. Mubarak byl za to odsouzen na doživotí [celá zpráva], odvolací soud však později nařídil proces obnovit. [celá zpráva]

Mubaraka svrhli před dvěma lety 

Mubarak je ve vazbě od dubna 2011. Jeho právníci už na jaře usilovali o propuštění z vazby. Soud v dubnu nařídil jeho podmínečné propuštění v souvislosti s případem demonstrací. Exprezident však na svobodu nevyšel, protože v platnosti zůstala preventivní vazba v souvislosti s případy korupce.

Dění v Egyptě

Foto: Reuters

Prezident Egypta Husní Mubarak na archivním snímku

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Propuštění Mubaraka může ještě zkomplikovat napětí v Egyptě. U moci je od červencového svržení prezidenta Muhammada Mursího armáda. Právě s tou byl spjat Mubarak, který byl nucen odstoupit po demonstracích během arabského jara v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám