Hlavní obsah

Mubaraka zprostili jednoho z obvinění

Káhira

Egyptská prokuratura v pondělí zprostila bývalého prezidenta Husního Mubaraka obvinění v jedné ze dvou korupčních kauz, jimž čelí. Jeho právník očekává, že exprezident bude ještě tento týden propuštěn z vazby.

Foto: Reuters

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak

Článek

Mubarak byl stíhán ve dvou korupčních kauzách. Také o druhé se má jednat tento týden. Jeho právník Faríd Díb očekává zproštění viny i v ní. "Potom bude zbývat obvyklá administrativní procedura, která by neměla trvat déle než 48 hodin. Měl by být na svobodě tento týden," řekl Díb.

Mubarak je stíhán také za podíl na smrti demonstrantů v roce 2011, avšak v tomto případě už uplynula maximální dvouletá vazební lhůta. Mubarakovi a několika dalším vysokým představitelům jeho vlády se přičítá podíl na smrti asi 800 lidí, kteří zahynuli při protestech v roce 2011. Loni byly už v této kauze vyneseny rozsudky – Mubarak dostal doživotí. Odvolací soud později ale nařídil proces obnovit. Další stání v případu se má konat v neděli.

Mubarak je ve vazbě dva roky. Jeho právníci už na jaře usilovali o jeho osvobození. Soud v dubnu nařídil jeho podmínečné propuštění v souvislosti s případem demonstrací. Exprezident ale na svobodu nevyšel, protože v platnosti zůstala preventivní vazba v souvislosti s případy korupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám