Hlavní obsah

Na Sinaji zaútočili na egyptské policisty, zabili jich 25

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Při útoku na policejní vozy zahynulo v pondělí ráno na severu Sinajského poloostrova 25 egyptských policistů. Incident se stal poblíž hranice s palestinským pásmem Gazy. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Egyptští vojáci hlídkují na severu Sinajského poloostrova

Článek

Policisté projížděli ve dvou dodávkách vesnicí nedaleko pohraničního města Rafáh, když na ně zaútočila ozbrojená skupina. Útočníci mikrobusy donutili zastavit, podle prvních zpráv k tomu použili granátomety. Policistům v civilu přikázali vystoupit a lehnout si na zem. Pak je postříleli, uvedla televize ABC.

Kromě 25 mrtvých si útok vyžádal i dva zraněné, uvedli policisté, kteří si přáli zůstat v anonymitě, protože neměli oficiální povolení o incidentu mluvit. Původně uváděli 24 mrtvých a tři zraněné.

Agentura AP dává incident do souvislosti s nedělním policejním zásahem proti vzbouřeným trestancům. Při transportu do věznice na severu Egypta v jednom z vozů zajali strážce, který jel s nimi uvnitř, a zbili ho. Zásahová jednotka pak dovnitř vpustila slzný plyn, 36 vězňů se jím udusilo. [celá zpráva]

Bezpečnostní situace na Sinajském poloostrově se zhoršila po pádu vlády bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011. Po červencovém svržení prezidenta Muhammada Mursího je ještě horší a zprávy o tamním násilí přicházejí téměř denně. Cílem útoků místních radikálů jsou často příslušníci ozbrojených sil.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Kvůli aktivitě radikálů, kteří podnikli i několik velkých útoků, je oblast označována za mimořádně nebezpečnou.

K podobně velkému útoku došlo loni. Radikálové se pokusili ze Sinajského poloostrova proniknout i do Izraele. Zabili nejméně 15 policistů [celá zpráva]

Turistům se od loňského jara nedoporučuje do oblasti jezdit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám