Hlavní obsah

Rozzuření egyptští demonstranti svrhli z mostu obrněné auto i s policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Brutální likvidaci táborů příznivců odstaveného prezidenta Muhammada Mursího provázely extrémně tvrdé střety, při nichž podle středečních údajů zemřelo 43 policistů. V jednom případě svrhli z nadjezdu auto s policisty. Podle čtvrtečních údajů si násilí v zemi vyžádalo ve středu 525 obětí a 3572 zraněných.

BEZ KOMENTÁŘE: Pád auta z mostu v Egyptě

 
Článek

Dodávku se zesílenou ochranou dav svrhl z mostu 6. října, kde se policie snažila vytlačit demonstranty a nasadila proti nim i slzný plyn. Davu se povedlo vůz dotlačit ke kraji mostu, kde prorazil zábradlí, zřítil se dolů a převrátil se na střechu, napsal list Daily Mail.

Pod mostem demonstranti házeli na vrak kameny a stříleli po něm. Police po nich pálila ostrými náboji, aby je zahnala a dostala se k lidem v autě. Demonstranti nejméně jednoho z policistů vlekli po zemi. Nebylo jasné, zda žije, či ne.

Foto: Sabry Khaled, ČTK/AP

Demonstranti vlečou po ulici policistu z policejního auta, které svrhli z mostu 6. října.

Podle neověřených údajů ve voze zemřelo pět lidí. Na snímcích bylo vidět dvě nehybná těla, jedno se další policisté pokoušeli odtáhnout.

Poté, co egyptské bezpečnostní síly začaly vyhánět pomocí slzného plynu a obrněných buldozerů demonstranty z dočasných táborů v centru Káhiry, rozhořely se střety v dalších částech města a rozšířily se i do dalších míst v zemi.

Foto: Aly Hazzaa, ČTK/AP

Egyptští demonstranti u těla policisty pod mostem 6. října

Útoky na kostely

Na mnoha místech muslimští bratři zaútočili na kostely a křesťanské instituce, protože koptští křesťané podporovali armádu, která odstavila od moci islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Biskup Anba Surie uvedl podle listu Jerusalem Post, že těchto útoků bylo více než dvacet, přičemž nejméně tři budovy byly zničeny, mezi jinými kostel Mar Gergiss v Sohagu na západním břehu Nilu. V Mínje hořel kostel Panny Marie ze čtvrtého století.

Foto: Aly Hazzaa, ČTK/AP

Policejní auto vytlačené demonstranty padá z mostu.

Násilí se dopouštěly obě strany, ovšem aktuálně je roznítil tvrdý zásah bezpečnostních sil proti dvěma táborům demonstrantů, kteří několikrát opakovali, že je neopustí. Hájili se právem na pokojné demonstrace, které garantovala i armáda, jež svrhla Mursího. Nakonec okolo nich postavili barikády. Podle úřadu tábory blokovaly dopravu.

Muslimské bratrstvo plánuje pochod Káhirou

Protesty budou zřejmě ještě ve čtvrtek pokračovat, protože islamisté svolali do Káhiry nový pochod. Má začít odpoledne u jedné z káhirských mešit. Účastníci mají protestovat proti zabití svých spoluvěrců při středečních událostech.

Muslimské bratrstvo prohlásilo, že je odhodláno pokračovat v mírových protestech. „Nebudeme se uchylovat k násilí – budeme postupovat mírovou cestou. Zůstaneme silní a budeme odhodlaně vzdorovat,“ napsal na twitteru mluvčí bratrstva Džihád Haddád. „Budeme pokračovat, dokud neodstraníme vládu, která se dostala k moci vojenským převratem,“ dodal.

Do ulic egyptské Alexandrie se také vydaly stovky stoupenců svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Pochodují na protest proti středečnímu násilí, které má přes 500 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám