Hlavní obsah

Egyptská armáda odhalila brutální tvář, zabíjela dívky a upálila člověka ve stanu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Brutální stržení dvou stanových táborů bylo nejtragičtější událostí v Egyptě od zahájení arabského jara. Podle čtvrtečních opravených údajů egyptského ministerstva zdravotnictví si násilí vyžádalo 525 mrtvých, zatímco ve středu se uvádělo 278 obětí. Nové číslo se blíží odhadům opozičního Muslimského bratrstva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE:V Alexandrii hoří budovy, střety lidí s policií se přiostřujíVideo: Reuters

 
Článek

Když mluvčí ministerstva zdravotnictví oznamoval nejnovější bilanci, řekl, že 202 lidí zemřelo při zásahu ve čtvrti Nasr u mešity Rábaa al-Advaníja. Tam byl větší z táborů a střety tam trvaly až do večera. Svědci informují o nálezech dalších těl. V mešitě na severu Káhiry se našlo 250 mrtvých. Na televizních záběrech bylo vidět těla naskládaná do řad.

Až postupně vychází najevo neuvěřitelná tvrdost zásahu proti demonstrantům, kteří odmítali odstavení islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Nejméně jeden člověk byl při zásahu upálen ve svém stanu. Další zabíjeli nejen ostřelovači, rozmístění na střechách okolních domů, ale také palba z automatických zbraní.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Příznivci svrženého prezidenta Mursího odnášejí zraněného demonstranta.

Už ve středu se uváděly neověřené zprávy, že se střílelo na novináře. I to se potvrdilo. Zemřeli dva, kameraman Sky News a reportérka dubajského Xpressu Habiba Ahmada  Azízová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Egyptě střílí do demonstrujícíchVideo: Reuters

Několik dalších novinářů bylo zraněno, většinou postřeleno, a tucet jich byl zatčen včetně zpravodajů Newsweeku a agentury Reuters. Jakmile uvedli, že jsou reportéři, okamžitě je zbili.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Zatčení demonstranti z řad Muslimského bratrstva

Zasahující jednotky, které hrnuly barikády a stany obrněnými buldozery a zapalovaly je, střílely i nezletilé a ženy. Jednou z obětí je i 17letá dcera prominentního muslimského vůdce z Muslimského bratrstva Muhamada Beltagyho. Další členové organizace byli zadrženi.

Junta upevňuje moc

Zásahem vyvrcholily čistky po odstavení Muhammada Mursího, kdy byli zatýkáni vůdci Muslimského bratrstva. V den zásahu bylo uvedeno do funkce 25 nových guvernérů, 19 z nich jsou generálové, 17 armádních, dva policejní. Žádný z guvernérů jmenovaných Mursím už není ve funkci. Tento krok ale masakr skryl.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Egyptská armáda při zásahu proti demonstrantům podporujícím svrženého Mursího

I když k odstavení Mursího vedla celková nespokojenost s vládou Muslimského bratrstva, jež své islamistické ledví nijak neskrývalo, armáda nepokojů jen využila pro opětovné získání své moci, jakou měla po desetiletí. Svým postupem tak dala najevo, že se vrací doby Husního Mubaraka. Spojení s demokratickými silami, které jí dávalo vlídnější tvář zastánců všeho lidu, skončilo.

Foto: Mohsen Nabil, ČTK/AP

Demonstranti se zmocnili egyptského transportéru

Viceprezident Muhammad Baradej, který je nositelem Nobelovy ceny za mír, odstoupil. V zemi byl vyhlášen na měsíc výjimečný stav a v Káhiře zákaz nočního vycházení, což má zabránit tomu, aby muslimští bratři nevztyčili další stanový tábor a hněv lidu se neobrátil proti armádě, která se zatím těšila oblibě, neboť Mursí se jako vůdce neosvědčil a zemi rozděloval.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Příznivci Mursího utíkají před slzným plynem

Zásah ale paradoxně Muslimské bratrstvo posiluje. To má za sebou dlouhá léta neustálého pronásledování a ví, jak se mu přizpůsobit. Krev spláchla chyby, jichž se jeho vůdci dopustili. Všichni označují oběti zásahu za mučedníky. Bez ohledu na to, že muslimští bratři se mnohdy chovali při demonstracích také násilně.

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Příznivci Muslimského bratrstva počítají oběti v improvizované márnici

OSN, evropské země i USA zásah tvrdě odsoudily. Spojené státy, které mají strach z růstu moci islamistů, však zatím nepozastavily vojenskou pomoc a stále uvádějí, že Mursí byl odstaven, ale nešlo o puč. Středeční likvidace táborů a vyhlášení výjimečného stavu jsou ale kroky, kterých se obvykle dopouštějí právě pučisté.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby se sešla k mimořádnému zasedání a zabývala se situací v Egyptě. "Ti, kteří mlčí tváří v tvář tomuto masakru, jsou vinni jako ti, kteří ho provedli. Rada bezpečnosti OSN musí být urychleně svolána," prohlásil Erdogan, jehož vláda udržovala dobré vztahy s Mursím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám