Hlavní obsah

Vražedný koronavirus MERS mohou přenášet velbloudi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lodnýn

Nebezpečný koronavirus MERS, který si vyžádal už 46 obětí z 94 nakažených, mohou přenášet velbloudi. Uvedla to studie v britském lékařském časopisu Lancet. Testy prokázaly že MERS je velmi podobný virům nalezeným u dromedárů.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

V krvi velbloudů našli vědci protilátky na virus podobný MERS.

Článek

Mezinárodní tým vědců odebral krev zvířat chovaných na Blízkém východě, odkud je hlášena naprostá většina případů nákazy. Bral ji od krav, koz, ovcí a právě velbloudů v několika zemích Blízkého východu i z jiných oblastí.

U velbloudů se ukázaly značné rozdíly. Zatímco v krvi odebrané zvířatům na Kanárských ostrovech mělo protilátky na virus podobný MERS 15 jedinců ze 105, v Ománu je našli u každého z padesáti velbloudů. Neodebírali je však v Saúdské Arábii, kde je nejvíce případů nákazy MERS. [celá zpráva]

Podle nizozemské profesorky Marion Koopmansové to naznačuje, kdo je pravděpodobným přenašečem, ale definitivní důkaz zatím chybí, dodala. Zmínila také, že protilátky nalezené u velbloudů jsou velmi podobné těm nalezeným u nakažených lidí.

Doposud se spekulovalo, že by virus mohli přenášet netopýři.

Lékaři považují za prioritu najít zdroj viru. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám