Hlavní obsah

Otec rodiny otrávených turistek nemůže z Egypta, případ vyšetřuje i česká policie

Aktualizováno

Rakve s těly dvou mrtvých českých turistek, které minulý týden zemřely na dovolené v egyptské Hurghadě, by měly být dnes v Káhiře zapečetěny pro přepravu do vlasti. Uvedla to mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Kdy se vrátí otec rodiny, není jasné. Úřady mu sice vrátily pas, vycestovat ale zatím nemůže.

Foto: Profimedia.cz

Egyptská Hurghada. Ilustrační foto

Článek

Na vyšetřování dosud neobjasněných příčin úmrtí dvou Češek se už podílejí i moravskoslezští policisté.

„Egyptská strana se na nás obrátila s žádostí o pomoc. Provádíme úkony na území České republiky, respektive Moravskoslezského kraje," řekla bez bližších podrobností mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Pravděpodobně se ale jedná o výslechy příbuzných postižené rodiny, která pochází z Karviné.

České ministerstvo zahraničí už dřív potvrdilo, že egyptské úřady vrátily otci rodiny otrávených turistek pas. Vycestovat z Egypta ale zatím nesmí. Muž nebyl z ničeho obviněn, je prý ale jedinou osobou bezprostředně spojovanou s případem a egyptská policie ho potřebuje k dalšímu vyšetřování.

„My komunikujeme s prokuraturou, aby se vyjádřila, jaká konkrétní obvinění má,” řekla České televizi mluvčí Johana Grohová. Ministerstvo je podle jejích slov připravené s mužem komunikovat, pokud o to požádá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Yahoo Maps

Egyptští vyšetřovatelé ještě stále nezveřejnili výsledky pitvy. Není tak jasné, proč a jak matka s dcerou přesně zemřely. Údajně se otrávily silným jedem. [celá zpráva]

Výsledek toxikologických testů by mohl být podle Českého rozhlasu znám v úterý.

Na výsledky pitvy a toxikologických testů čeká i egyptská prokuratura, která rozhodne o dalším postupu v případu, v němž je mnoho nejasností.

Pojišťovna se k převozu těl nechce jakkoliv vyjadřovat s odkazem na přání klienta, který si publicitu nepřeje.

Nejasné úmrtí
České turistky zemřely v hotelovém pokoji minulý týden v noci na úterý. Podle informací České televize bylo zemřelé ženě 36 let a její dceři osm. Předtím údajně celá rodina trpěla střevními problémy. Mrtvé nalezl jejich otec, respektive manžel, který byl následně rovněž hospitalizován a lékaři mu vypumpovali žaludek. Nejdříve se spekulovalo o otravě z jídla, jak ale pro Český rozhlas uvedl ředitel nemocnice v Hurghadě, na žaludky žen musel působit silný jed, který nejspíš požily v nápoji.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám