Hlavní obsah

Syrské scudy zabily stovky civilistů

Damašek/New York

Syrská armáda při bojích se vzbouřenci vystřeluje balistické rakety na místa obývaná civilisty. V pondělí to uvedla organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW), podle níž si rakety Scud vyžádaly za poslední měsíce několik set civilních obětí.

Foto: Yazan Homsy , Reuters

Zničené město Homs.

Článek

Podle HRW zemřelo při devíti raketových útocích přes 215 lidí, z nichž polovina byly děti. Útoky byly nahlášeny mezi únorem a červencem. Při posledním, o němž HRW získala informaci, zemřelo 26. července v Halabu 33 civilistů včetně 17 dětí.

Zástupci HRW navštívili sedm z devíti ohlášených míst dopadů hlavic balistických raket. Poblíž žádného z nich nebyl významný vojenský objekt, který by ospravedlnil použití zbraně s tak ničivou silou v obydlených oblastech. „I kdyby tam byli nějací nepřátelští bojovníci, nemohli byste se na ně přesně zaměřit. Na některých místech měly ty útoky devastující dopad na civilisty,” sdělil Ole Solvang z HRW. Podle něj není při použití těchto raket možné rozlišovat mezi civilisty a vzbouřenci.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Balistická raketa scud vysatvená v Soulu (uprostřed vepředu)

Syrskou vládu se nepodařilo kontaktovat, aby se ke zprávě HRW vyjádřila, uvedl týdeník Time na svém webu. Syrská armáda ale během dva roky dlouhého konfliktu, který si vyžádal na sto tisíc obětí, opakovaně popírá, že by civilisté byli cílem útoků. Tvrdí, že bojuje s teroristy, kteří působí v civilních oblastech.

Na vzbouřence platí ocelová pěst

Syrský prezident Bašár Asad tvrdí, že nečelí lidovému povstání, ale teroristům a spiknutí států z oblasti Perského zálivu, které ho chtějí svrhnout. Zopakoval to při nedělním veřejném vystoupení, kdy opět vyzval národ, aby se spojil s armádou při obraně vlasti.

Tvrdý postup změnit nemíní. „U terorismu neexistuje jiné řešení než na něj udeřit ocelovou pěstí. Nemyslím, že by se někdo rozumný mohl domnívat, že terorismus se dá řešit prostřednictvím politiky. Tato krize bude vyřešena jedině na bojišti,” řekl Asad.

Sýrie, která má ve výzbroji i chemické zbraně, balistické rakety Scud už podle listu New York Times dříve použila, poprvé koncem loňského roku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám