Hlavní obsah

Americká velvyslanectví zůstávají zavřená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ambasády v některých zemích na Blízkém východě a v severní Africe, který byly uzavřeny v neděli, se až do soboty neotevřou. Uvedlo to americké ministerstvo zahraničí. Důvodem je už dříve zmiňované nebezpečí teroristického útoku.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Jemenský voják kontroluje auto na silnici k americkému velvyslanectví v Saná

Článek

V neděli bylo uzavřeno jednadvacet amerických velvyslanectví. V pondělí se otevřela velvyslanectví v Bagdádu, Kábulu a v Alžíru.

Zavřeny dál zůstávají zastupitelské úřady v Abú Dhabí, jordánském Ammánu, Káhiře, katarském Dauhá, Dubaji, bahrajnské Manámě, jemenském Saná, saúdskoarabské Džiddě, Maskatu, Rijádu, Zahránu a v libyjském Tripolisu.

V Africe jsou nově uzavřena zastoupení v několika afrických městech, v súdánském Chartúmu, rwandském Kigali, Džibuti, madagaskarském Antananarivu, mauricijském Port Louis a v burundské Bujumbuře.

Až do konce srpna zůstává v platnosti v pátek vydané varování amerického ministerstva zahraničí ohledně cest na Blízký východ a severní Afriky, protože Al-Káida a s ní spojené organizace plánují teroristické útoky v oblasti i mimo ni. Podle BBC plyne z komunikace špiček teroristů, že by mohli plánovat útok na velvyslanectví.

Podle nejmenovaného amerického představitele souvisí varování s koncem ramadánu.

Británie nechá zavřeno až do čtvrtka své velvyslanectví v Jemenu, kde je zavřely i další evropské země. V této zemi je vysoké nebezpečí teroristického útoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám