Hlavní obsah

USA v neděli zavřou velvyslanectví v muslimských zemích

Washington

Spojené státy uzavřou 4. srpna na jeden den svá velvyslanectví a konzuláty v muslimském světě a v Izraeli. Důvodem je blíže neupřesněná bezpečnostní hrozba, oznámilo v noci na pátek americké ministerstvo zahraničí. Neděle je v muslimských zemích pracovním dnem.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Policie hlídá okolí ambasády USA v iráckém Bagdádu

Článek

„Ministerstvo zahraničí nařídilo některým ambasádám a konzulátům USA, aby zůstaly v neděli 4. srpna zavřené nebo přerušily provoz,” řekla novinářům mluvčí ministerstva Marie Harfová.

„K tomuto preventivnímu kroku nás vedly bezpečností důvody,” dodala, odmítla je ale přiblížit. Neupřesnila ani, kterých zastupitelských úřadů se bude opatření týkat. Naznačila ale, že některé diplomatické úřady mohou zůstat zavřené i déle než jeden den, napsaly agentury AP a Reuters.

Televize CBS informovala, že chystané uzavření zastupitelských úřadů má souvislost s údajným plánem teroristické organizace Al-Káida proti americkým diplomatickým misím na Blízkém východě a v dalších muslimských zemích. Konkrétní terč radikálů ale zpravodajské služby nesdělily.

Vážná hrozba

Televize CNN citovala nejmenovaného amerického činitele, který teroristickou hrozbu označil za „hodnověrnou a vážnou”. Je prý zaměřena proti „americkým cílům v zámoří”, nemusí se ale vztahovat konkrétně na zastupitelské úřady USA. Důvodem chystaného uzavření ambasád – mimo jiné v Iráku, Egyptě, Izraeli a v Saúdské Arábii –, je podle tohoto zdroje CNN „více než jen obvyklé tlachání” o potenciální teroristické hrozbě, nekonkrétní co do časového určení a místa.

Podle televizní stanice CBS budou uzavřeny také americké ambasády v Bahrajnu, Jordánsku, Kuvajtu, Libyi, Ománu, Kataru, Jemenu, Afghánistánu a v Bangladéši. 

Nynější hrozbu podle CNN nejmenovaní činitelé spojují s přibližujícím se koncem muslimského postního měsíce ramadánu (7. srpna) a s prvním výročím útoku na americký diplomatický komplex v libyjském Benghází. Zabiti při něm byli 11. září čtyři Američané, včetně velvyslance Christophera Stevense.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám