Hlavní obsah

Polského fotoreportéra v Sýrii unesli ozbrojenci

Ozbrojenci unesli na severu Sýrie polského novináře Marcina Sudera. Informovala o tom organizace Novináři bez hranic, podle níž Suder padl únoscům do rukou ve středu. Polský premiér Donald Tusk k tomu řekl, že podle jeho informací může být za únosem loupež.

Foto: Nour Kelze, Reuters

Ozbrojenci v Sýrii

Článek

Jedna ze syrských opozičních skupin oznámila, že únosci si odnesli mobilní telefony, fotoaparáty i peníze. Suder působil v severosyrské provincii Idlib, která hraničí s Tureckem. "Podle mých prvních informací byla motivem únosu loupež, i když v tomto regionu je obtížné rozlišit terorismus od politiky a plenění. Skupina, která našeho spoluobčana unesla, patří k nejnebezpečnějším a nejradikálnějším," řekl v pátek Tusk.

Polské ministerstvo zahraničí zřídilo kvůli Suderovi krizovou skupinu, s tureckým protějškem o únosu jednal polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Zatím žádná organizace nevznesla požadavky nebo podmínky, za jakých je ochotna polského občana propustit.

Suderovi je 34 let, pracoval už v jiných nebezpečných oblastech v Afghánistánu, Barmě nebo Súdánu. Od začátku nepokojů v roce 2011 přišlo v Sýrii o život přes 20 novinářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám