Hlavní obsah

Jedenáctiletou Jemenku chtěli rodiče provdat. Utekla a matku udala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Istanbul

Velký zájem vzbudil v posledních dnech videoklip, na němž údajně jedenáctiletá dívka vypráví o svém útěku před rodiči, kteří ji prý chtěli násilně provdat. Raději bych umřela, prohlašuje Jemenka, která našla útočiště u svého strýce. Video s její výpovědí, které natočila a opatřila anglickými titulky organizace Memri, k středečnímu večeru registruje už bezmála sedm miliónů zhlédnutí.

Jedenáctiletá dívka udala svou matku na policii, protože ji chtěla provdat

 
Článek

"Co udělaly děti špatně? Proč je takhle jednoduše provdávají?" ptá se dívka na záznamu. Informovala o něm agentura DPA s konstatováním, že není možné ověřit, odkud záznam pochází, stáří děvčete ani pravdivost jeho výpovědí.

Dívka, o níž se v titulcích uvádí, že je jí 11 let a že pochází z Jemenu, tvrdí, že podala trestní oznámení na svou matku.

Libanonská média citovala dívčina strýce, který prý propadl panice, když se dozvěděl o plánech jejích rodičů. "Nemohl jsem dovolit, aby ji provdali, a zničili jí tak budoucnost," prohlásil podle zpravodajského serveru Now Lebanon News. Podle jeho informace pracuje dívčin strýc jako technik u nejmenované televizní stanice.

Do sedmnácti zůstane svobodná, slibuje otec

Libanonská televize Al-Madžadín zase citovala dívčina otce, který prý už přislíbil, že dceru neprovdá před jejími 17. narozeninami.

Podle UNICEF vstoupila celosvětově každá třetí vdaná žena ve věku od 20 do 24 let do manželství před svým osmnáctým rokem. To představuje 70 miliónů žen, vyplývá ze statistik z roku 2006. Čím mladší jsou děti, tím ojediněleji se svatba koná na jejich vlastní přání, řekla Charbonneauová. „Dívky jsou časnými nucenými sňatky oloupeny o své dětství," zdůraznila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám