Hlavní obsah

Zvrat v syrské válce: stovky rebelů se vracejí k Asadovi

Novinky, rei
Damašek

Do řad armády syrského prezidenta Bašára Asada se v nedávné době vrátily stovky mužů, kteří proti němu dosud bojovali. Jsou totiž znepokojeni tím, že se vytratil původní duch revoluce, do bojů proti vládě se zapojili radikální islamisté přicházející zvenčí a Asad je na postupu. Napsal to ve středu britský list The Daily Telegraph. Odvolal se přitom na vládní zdroje.

Článek

„Bojoval jsem za revoluci, ale teď si myslím, že to, za co jsme bojovali, je pryč. Moje město teď ovládají extremisté. Přestěhovali jsme se s rodinou na území vlády, protože naše město je příliš nebezpečné. Asad je hrozný, ale alternativa je horší,“ řekl deníku muž jménem Muhammad z města Rakka na severu Sýrie.

Amnestii, kterou Asadův režim nabídl, podepisují narůstající počty rebelů a jejich rodiny se v tichosti vracejí na území kontrolovaná vládou. Ta se v době armádního postupu proti oblastem ovládaným povstalci stávají bezpečnějšími, napsal Telegraph.

Deník změnu popsal jako znak rostoucího sebevědomí režimu, který byl před rokem na pokraji pádu.

Foto: Hamid Khatib, Reuters

Povstalečtí bojovníci v Halabu

Vláda Bašára Asada za účelem získat na svoji stranu opozici ustanovila ministerstvo národního usmíření. „Pokud chcete opravdu bránit syrský lid, složte zbraně a pojďte bránit Sýrii tím správným způsobem, tedy cestou dialogu. Tak zní náš vzkaz,“ vysvětlil vládní iniciativu ministr Alí Hajdar, který patří k umírněným postavám v Asadově kabinetu.

Povstalci podle Daily Telegraph o vládní nabídce amnestie vědí, zatím ji ale přijala jen malá část. V úterý se ministr Hajdar podle svých slov zúčastnil slavnostního opětovného přijetí 180 z nich do policejních řad.

Telegraph upozornil, že  ministrova slova nemohl ověřit. Jeho redaktoři ale navštívili středisko pro usmíření v Damašku, kde bylo množství lidí, kteří uváděli, že dosud bojovali proti Asadovi, ale teď chtějí zpět pod jeho křídla.

Doufají, že nevystřelí

Hajdarův vyjednavač, který se představil jen jako Ahmad, novinářům řekl, že někdy trvá dlouho, než je dohoda s povstalci uzavřena. Na damašském předměstí Ghúta nedávno složil zbraně velitel místních povstalců a deset jeho bojovníků. „Jednání trvalo tři měsíce, teď procházíme zatěžkávací zkouškou. Pokud se povede, velitel říká, že za ním půjde dalších 50 mužů,“ řekl k tomu vyjednavač Ahmad.

Nejtěžší je ale oslovit druhou stranu. Vláda nejprve na jejich pozice vyšle vyjednavače s nabídkou. „Doufáme, že velitel povstalců nepřikáže svým odstřelovačům, aby stříleli,“ popsal Ahmad. Pokud je dohoda ujednána, rebelové dostanou dokumenty zaručující jim volný průchod přes kontrolní stanoviště Asadovy armády a odstranění ze seznamů hledaných osob vypracovaných ministerstvem obrany a tajnými službami.

Telegraph popsal, že viděl vládní vyjednavače v akci na libanonské hranici minulý měsíc před pádem města Kusajr zpět do Asadových rukou. Dodal, že občas jako první kontaktují vládní úřady matky povstaleckých bojovníků.

Válka v Sýrii začala před víc než dvěma lety. Přes 90 000 lidí bylo zabito.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám