Hlavní obsah

Norka v Dubaji oznámila znásilnění, zavřeli ji do vězení

Dubaj

Soud v Dubaji neuvěřil občance Norska, že byla znásilněna, a za mimomanželský sex, křivou přísahu a pití alkoholu ji poslal na 16 měsíců do vězení. Dnes o tom informovala agentura DPA. Norské ministerstvo zahraničí verdikt označilo z hlediska lidských práv za „vysoce problematický”.

Foto: Karel Felt, Právo

Moderní tvář Spojených arabských emirátů ostře kontrastuje s jejich středověkým islámským právním systémem.

Článek

Čtyřiadvacetiletá Norka, která od roku 2011 pracuje v Kataru, se v březnu obrátila na policii s tím, že ji kolega znásilnil. Policie jí stejně jako nyní soud neuvěřila, zabavila jí pas a od té doby ji zadržuje. Soud byl ve středu, informace se ale na veřejnost dostaly až teď.

Norka prohlásila, že do začátku odvolacího řízení, které je naplánováno na září, nehodlá mlčet. V rozhovoru s agenturou AP uvedla, že případ zveřejnila, aby upozornila na nebezpečí emirátského právního systému, který vychází z islámu. Nemanželský sex je ve Spojených arabských emirátech nelegální.

Šokovaní jsou i její rodiče. "Zavolala z vazby po čtyřech dnech a řekla mi, že byla znásilněna a je ve vězení," citoval server The Local otce dívky, který dceru již několikrát od jejího zadržení navštívil. "Podle mě je to naprosto absurdní. Je přirozené jít na policii, když je člověk znásilněn. Nečekáte, že sami skončíte za mřížemi," dodal.

Bulvární list Verdens Gang napsal, že Norka se svými kolegy oslavovala v Dubaji. Její opilosti ale využil jeden ze spolupracovníků, který ji pak ve svém pokoji údajně znásilnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám