Hlavní obsah

Izrael a Palestinci našli shodu. Mírová jednání mají po pěti letech pokračovat

– Ammán/Jeruzalém/Ramalláh

Po téměř pěti letech by měli za jednací stůl zasednout zástupci Izraele a představitelé Palestinské samosprávy k mírovým rozhovorům. Americký ministr zahraničí John Kerry v pátek oznámil, že obě strany se dohodly na základech pro jednání.

Foto: Pool, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry vyjednává s prezidentem Palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem

Článek

Izraelci a Palestinci se v nadcházejícím týdnu sejdou ve Washingtonu k úvodním rozhovorům. Dosud přitom nebyla ani jedna strana ochotná přistoupit na Kerryho nejnovější diplomatické snahy.

"Dospěli jsme k dohodě, která stanovuje základ k restartu přímých rozhovorů mezi Palestinci a Izraelci," citovala Kerryho agentura Reuters.

Podle Kerryho, který se tento týden usilovně snažil přimět Palestince a Izraelce k obnově mírového procesu, je zmíněná dohoda stále ještě ve fázi formálních úprav. Podrobnosti dohody proto zatím nezveřejní.

Palestina v hranicích z roku 1967 a židovský Izrael

Základem Kerryho plánu má údajně být obnovení rozhovorů na základě uznání budoucí Palestiny v hranicích před izraelskou okupací z roku 1967 a z palestinské strany uznání Izraele jako "židovského státu".

Kerry se v pátek v jordánském Ammánu sešel s hlavním palestinským vyjednávačem Saíbem Irikátem. Po dvouhodinovém rozhovoru, o jehož výsledku nebylo nic zveřejněno, měl odletět vrtulníkem do Ramalláhu na už třetí setkání s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem za tento týden. Odlet se bez vysvětlení zpozdil a do Rammaláhu zamířil Kerry až večer.

O Kerryho nejnovějším návrhu platformy pro obnovu rozhovorů jednalo od čtvrtka do pátečních ranních hodin palestinské vedení, aniž ho schválilo. Výsledkem bylo podle agenturních zpráv rozhodnutí vyzvat Izrael k souhlasu s rámcovými hranicemi budoucího palestinského státu.

Kerryho schůzka s Abbásem se oproti původnímu rozvrhu značně zpozdila, šéf americké diplomacie za hlavou palestinské samosprávy odletěl s asi tříhodinovým zpožděním. Diplomaté žádné zdůvodnění nezveřejnili.

Podle informací DPA Kerry v tomto mezidobí telefonicky jednal s Netanjahuem, aby ho přiměl k větším ústupkům. Mluvčí izraelského premiéra Mark Regev to ale odmítl komentovat.

Dopoledne se americký ministr zahraničí sešel s Irikátem. Ani o této schůzce nejsou k dispozici oficiální informace. "Irikát Kerrymu v Ammánu řekne, že návrat k jednáním by měl být založen na řešení v podobě dvou států a hranicích z roku 1967, což by Izrael měl akceptovat a uznat," řekl o jednání agentuře Reuters palestinský činitel blízký interním diskusím. Izrael ovšem jakékoliv předběžné podmínky pro obnovení rozhovorů odmítá.

Test jednoty izraelské vlády

Palestinská strana dosud podmiňovala obnovu jednání s Izraelem celkovým zastavením jeho výstavby v osadách na palestinských územích. Tato podmínka nyní podle agentur ustoupila do pozadí a nahradila ji otázka hranic.

Náměstek izraelského ministra zahraničí Zeev Elkin prohlásil, že palestinský stát v hranicích z roku 1967 by byl "sebevražedný".

Přimět Izrael k pokračování spolupráce s Kerrym v zájmu "obnovení rozhovorů co možná nejdříve" se snažil i americký prezident Barack Obama v telefonátu izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, sdělil dnes podle agentury Reuters Bílý dům.

Netanjahuova nová vláda, vzešlá z lednových parlamentních voleb, je ovšem silně nakloněná izraelským osadníkům na palestinských územích. Kerryho plán tak pro ni představuje zkoušku pevnosti. Šéf ultrapravicové strany Židovský domov Naftali Bennett už přitom pohrozil okamžitým vystoupením své formace z vládní koalice, pokud by Netanjahuův kabinet přistoupil na obnovu jednání s Palestinci na základě hranic z roku 1967.

V tomto případě by tato strana "pod mým vedením nezůstala ve vládě ani vteřinu", řekl Bennett listu Haarec. "Naše hlavní město Jeruzalém není a nikdy nebude předmětem vyjednávání," zdůraznil.

Také další pravicoví členové kabinetu prohlásili, že by s Netanjahuem dále nespolupracovali, jestliže přistoupí na jednání na základě Kerryho návrhu. To by mohlo znamenat nejen rozpad vládní koalice, nýbrž i vážné ohrožení Netanjahuovy pozice uvnitř jeho strany Likud, napsal Haarec.

Reklama

Výběr článků

Načítám