Hlavní obsah

Nic horšího od Rwandy nebylo, ze Sýrie denně uteče 6000 lidí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Válka v Sýrii způsobila největší uprchlickou krizi za posledních 20 let. Poukázal na to v úterý vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres. V letošním roce opustilo každý den Sýrii v průměru 6000 lidí.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Muž v Damašku nese zraněného chlapce.

Článek

„Neviděli jsme počet uprchlíků narůstat tak děsivým tempem od genocidy ve Rwandě před téměř 20 lety,“ prohlásil Guterres v Radě bezpečnosti OSN. Doplnil, že jen od počátku roku uteklo ze Sýrie téměř 1,8 miliónu lidí, tedy v průměru 6000 denně.

„Není to žádné plané varování,“ poznamenal komisař a dodal, že hrozí rozšíření války do širší oblasti. Jen vlna uprchlíků podle něj má „drtivé“ dopady na sousední země, zejména Libanon, Jordánsko a Irák.

Foto: Mohamed Abdullah, Reuters

Syrský chlapec na poničené ulici v Damašku

V Sýrii je podle OSN každý měsíc zabito na 5000 lidí, což podle zástupce tajemníka pro lidská práva při OSN Ivana Šimonoviče ukazuje na „drastické zhoršení konfliktu“. Boje, které zuří od března 2011, si vyžádaly téměř 93 000 mrtvých. „V Sýrii jsou dnes vážná porušování lidských práv, válečné zločiny a zločiny pro lidskosti pravidlem,“ řekl Šimonovič.

Foto: Yazan Homsy , Reuters

Zničené město Homs

Podle šéfky humanitárních operací OSN Valerie Amosové potřebuje urgentně pomoc nejméně 6,8 miliónu Syřanů. „Sledujeme nejen ničení země, ale také jejího lidu,“ prohlásila a upozornila, že na humanitární pomoc pro zbytek letošního roku je potřeba shromáždit 3,1 miliardy dolarů (zhruba 60 miliard korun).

Foto: Ahmad Mousa, Reuters

Syrské děti v uprchlickém táboře na severu Iráku

Stodenní genocida menšinového etnika Tutsiů a umírněných zástupců většinových Hutuů ve Rwandě v roce 1994 si vyžádala 800 000 mrtvých. Zhruba 2,7 miliónu obyvatel muselo během masového vyvražďování uprchnout ze svých domovů a přibližně 1,6 miliónu jich odešlo do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám