Hlavní obsah

Izraelští vojáci v Hebronu zadrželi pětiletého hocha, hodil kámen na auto

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelští vojáci na Západním břehu Jordánu zadrželi teprve pětiletého chlapce, protože ve městě Hebron hodil kámen na auto židovského osadníka, které projíždělo kolem. Vojáci chlapce naložili do džípu a předali policii. Na incident upozornila ve čtvrtek lidskoprávní organizace B'Tselem s poukazem na to, že je nezákonné zadržovat dítě mladší 12 let.

Izraelci zatýkají malého chlapce

 
Článek

Incident se stal v úterý a zčásti ho na kameru zachytila pracovnice B'Tselem.

Pětiletý Vadíja se vojákům vzpíral a nechtěl s nimi nastoupit do džípu. Plačícího chlapce nakonec přesvědčili teenageři kolem něj. Jeden z nich pak hocha do auta vyprovodil.

Vojáci s chlapcem přijeli k němu domů. Otevřela jim matka, po níž příslušníci žádali, aby je vyprovodila na policejní stanici, kde bude její syn předán. Matka to odmítla a tvrdila, že o tom musí rozhodnout chlapcův otec, až se vrátí se z práce.

„Když jsem přišel domů, viděl jsem u vchodu stát několik vojáků. Jeden ke mně přišel a nařídil mi, abych vzal syna. Ten příslušník mi říkal, že Vadíju zatkne a předá palestinskému správnímu úřadu. Ptal jsem se, proč chce zatýkat pětiletého, a voják vedle něj mi ukázal kámen a tvrdil, že ho syn vrhl a trefil auto osadníka. Snažil jsem se ho přesvědčit, aby Vadíju neodváděl, ale on mi odpověděl, že když ho nepředvedu, budu zatčen,“ popsal pro list Jerusalem Post otec, kterého údajně na policii na čas spoutali a zavázali mu oči.

Podle B’Tselem trval incident dvě hodiny. Policie nakonec otce se synem propustila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám