Hlavní obsah

Egyptský prezident chce změnu ústavy a nové volby

– Káhira
Novinky, rei

Prozatímní egyptský prezident Adlí Mansúr chce změnit ústavu přijatou vládou svržené hlavy státu Muhammada Mursího a vypsání nových voleb. Ty by se mohly konat na počátku příštího roku, uvedla stanice BBC.

Foto: ČTK/AP

Prozatímní egyptský prezident Adlí Mansúr

Článek

Mansúr vydal v pondělí pozdě večer nařízení o ustavení komise do 15 dnů, která zpracuje změny ústavy přijaté teprve před pár měsíci novou vládou s většinou islamistů. O změnách pak mají do čtyř měsíců hlasovat lidé v referendu.

Následně - zřejmě počátkem příštího roku - by se mělo znovu volit do parlamentu a pak i nový prezident.

Mansúr vydal výnos na pozadí pokračujících bojů mezi příznivci a odpůrci prvního demokraticky zvoleného a islamistického prezidenta Egypta Mursího. Muslimské bratrstvo v pondělí obvinilo armádu, která vzala kontrolu nad zemí minulý týden do svých rukou a Mursího zajala, z masakru pěti desítek demonstrantů v Káhiře.

Muslimské bratrstvo zatím Mansúrův výnos nekomentovalo, podle BBC by se ale situace v zemi musela rychle uklidnit, aby mohlo dojít na naplnění plánů prozatímního prezidenta. Jinak plán skončí v kategorii „beznadějně nerealistických“, komentovala britská stanice.

Reklama

Související témata:

Související články

Egypt má novou hlavu státu

Dosavadní předseda egyptského ústavního soudu Adlí Mansúr složil ve čtvrtek přísahu a stal se novou hlavou státu. V čele Egypta je dočasně po Muhammadu Mursím,...

Výběr článků

Načítám