Hlavní obsah

Asad vyměnil své lidi

Damašek

Syrský prezident Bašár Asad provedl ráznou čistku ve vedení vládnoucí strany Baas, z níž odešlo celé užší vedení. Sám v něm ale zůstal, upozornila v pondělí agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Z vedení Socialistické strany arabské obrody (Baas) tak odchází například viceprezident Farúk Šará, který byl v minulosti dlouholetým ministrem zahraničí, a řada členů bezpečnostních složek. Nováčky jsou naopak někteří ministři či šéf místních odborů a studentského hnutí. Generálním tajemníkem ale nadále zůstává Asad.

Podle místních pozorovatelů citovaných AFP jsou změny výsledkem kritiky jdoucí ze stranické základny, která je znepokojena vývojem v zemi. Mělo by jít i o vstřícný krok vůči opozici, které ale stejně ze všeho nejvíc vadí, že na moci stále hlavně lpí samotný Asad. Prezident by naopak podle jejích představ měl už konečně svou funkci složit.

Strana Baas se před rokem i s přispěním referenda vzdala "vedoucí úlohy" ve společnosti, což byla výsada, kterou mívaly i komunistické strany v někdejším východním bloku v Evropě. Baas si ale nadále zachovává rozhodující vliv v Asadově režimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám