Hlavní obsah

Střelba do Mursího příznivců má čtyři desítky obětí

Káhira
Aktualizováno

Nejméně 51 lidí přišlo podle agentury Reuters o život při přestřelce u kasáren v Káhiře, kde je údajně zadržován sesazený egyptský prezident Muhammad Mursí. Kvůli střelbě do demonstrujících příznivců Mursího z řad Muslimského bratrstva se z jednání o nové vládě stáhla salafistická strana Núr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Egyptská nemocnice s raněnými demonstrantyVideo: Reuters

 
Článek

Muslimské bratrstvo uvádělo od počátku, že bylo zabito 34 jeho příslušníků, když kolem čtvrté ráno zasáhla armáda proti pokojně demonstrujícím stoupencům bratrstva, kteří se zrovna modlili. Později tvrdilo, že bylo zabito 53 jeho členů. Dopoledne mluvčí ministerstva zdravotnictví potvrdil 42 mrtvých. Jednou z obětí je voják. Dodal, že zraněných může být až 300. Mezi zraněnými je 40 vojáků.

Jeden z protestujících, Mahmúd Šillí, řekl agentuře AFP, že prezidentská garda začala do demonstrantů střílet granáty se slzným plynem. Pak do nich údajně zahájila střelbu skupina lidí v civilu: „Grázlové přišli ze strany. My jsme byli cílem.”

"Modlili jsme se za úsvitu, když jsme uslyšeli střelbu... Stříleli na nás slzným plynem, broky, gumovými projektily - vším. Pak použili ostré náboje," řekl podle Reuters jeden z účastníků protestu, kterého údajně do nohy trefil právě ostrý náboj.

Muslimské bratrstvo po incidentu v prohlášení vyzvalo Egypťany, aby povstali proti těm, kteří "chtějí ukrást" jejich revoluci.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Mursího příznivci při střetu s jeho odpůrci v Alexandrii.

Armáda obvinila z útoku neznámou ozbrojenou teroristickou skupinu, která se snažila zaútočit na kasárna. Podle ní bylo zadrženo na 200 lidí, kteří u sebe měli zbraně, mnoho munice a zápalné lahve.

Problémy se sestavením vlády

Kvůli masakru se stáhla salafistická strana Núr z jednání o podobě přechodné vlády. Mluvčí druhé nejsilnější muslimské partaje uvedl na Facebooku že šlo o „masakr republikánské gardy”.

Strana již o několik hodin dříve sdělila, že nepodporuje návrh na to, aby se prozatímním premiérem stal levicový právník Zijád Baháildín a viceprezidentem liberál Muhammad Baradej.

„Oba jsou ze stejné strany. To odmítám. Obávám se, že by se jen přešlo od jednoho exkluzivního přístupu k jinému,” řekl vůdce strany Júnis Machjún. Narážel tak na obvinění jemu blízkého Muslimského bratrstva, že se snaží monopolizovat moc v zemi.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Přiznivci Mursího na demonstraci v Káhiře

Baháildín se stal možným kandidátem na premiéra poté, co strana Núr v neděli zamítla, aby se šéfem vlády stal Baradej. Situace kolem egyptského prozatímního premiéra a viceprezidenta, které má jmenovat armádou dosazený prozatímní prezident Adlí Mansúr, je tak stále nejasná.

Putinovo varování

Po střelbě se situace v Egyptě ještě více vyostřila. Země je rozdělená a prozatímní prezident ji zřejmě nedokáže sjednotit. Na váze tak nabývají slova ruského prezidenta Vladimira Putina, který v neděli varoval, že v Egyptě se může rozhořet občanská válka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám