Hlavní obsah

Putin varuje před občanskou válkou v Egyptě

Astana/Káhira

Ruský prezident Vladimir Putin v neděli varoval, že v Egyptě by mohla vypuknout občanská válka, jaká zuří už více než dva roky v Sýrii. V Egyptě protestují příznivci prezidenta Muhammada Mursího, kterého v půlce týdne zbavila moci armáda. Páteční demonstrace si vyžádaly na 40 lidských životů.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Lidé odnášejí dva zraněné demonstranty v Káhiře.

Článek

„Občanská válka už zachvátila Sýrii a - jakkoli je to smutné - Egypt míří stejným směrem. Bylo by žádoucí, aby se egyptský lid vyhnul takovému osudu,” řekl Putin, který je na návštěvě v kazašské Astaně.

Ruská diplomacie ve čtvrtek vyzvala všechny znesvářené strany v Egyptě, aby byly zdrženlivé a situaci držely v demokratickém rámci.

Samo hodnocení situace v Káhiře ruskými politiky je rozporuplné: zatímco podle předsedy zahraničního výboru sněmovny Alexeje Puškova převrat dokazuje, že „přízrak demokracie” se pro arabský svět nehodí a „arabské jaro vedlo jen k chaosu”, jeho protějšek z horní komory Michail Margelov pokládá „měkký převrat” s podporou ulice za „korekci” revoluce a za důkaz, že nevyhnutelným důsledkem nemusí být nastolení teokracie.

Baradej měl Mursího za faraóna

V Egyptě byl už do funkce dosazen armádou prozatímní prezident Adli Mansúr, velké nejasnosti ale panují okolo postu premiéra. V sobotu se objevily zprávy, že se jím stal nositel Nobelovy ceny za mír Muhammad Baradej, který stál v čele mezinárodní agentury pro atomovou energii, ale Mansúr to popřel s tím, že jednání o obsazení místa zatím pokračují.

Dosazení Baradeje, který je klíčovou osobností sekulární opozice, by mohlo pobouřit Mursího příznivce. Baradej několikrát uvedl, že se Mursí choval jako faraón. Mansúr ale dodal, že vybrat Baradeje by byla logická volba.

Volbu Baradeje ale kritizuje salafistická strana Núr, která puč armády a plán uspořádat nové volby překvapivě podpořila.

Naopak Muslimské bratrstvo, z jehož kolébky Mursí vzešel, tvrdí, že jeho příznivci budou v ulicích do té doby, než se Mursí vrátí do křesla hlavy státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám