Hlavní obsah

Egyptský prezident neodstoupí navzdory tlaku armády

Káhira

Egyptský prezident Muhammad Mursí odmítl ultimátum armády, aby se dohodl s opozicí na sdílení moci. V půlnočním projevu řekl, že svým životem hodlá bránit „demokratickou legitimitu” svého úřadu. Armáda na jeho slova reagovala, že i ona je připravena položit životy v boji proti teroristům a šílencům.

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

Mluvčí armády řekl, že ozbrojené síly se k prezidentově vystoupení vyjádří až ve středu odpoledne, kdy končí jejich ultimátum. Na oficiální stránce nejvyšší rady ozbrojených sil na síti Facebook se však několik hodin po Mursího vystoupení objevilo prohlášení, podle něhož je armáda připravena obětovat životy „v zájmu obrany země před teroristy, radikály a šílenci”. Zdroj z armády agentuře Reuters řekl, že prohlášení nazvané „Poslední hodiny” dává najevo, že ozbrojené síly od svých požadavků neustoupí.

Neústupný Mursí

„Dám za zachování legitimity svůj život,” prohlásil Mursí v televizním projevu, který začal po úterní půlnoci. „Legitimita je jedinou zárukou udržení této země pohromadě,” dodal. Podle něj je také jedinou zárukou proti krveprolití a občanské válce, varoval Mursí v emotivním a často nesouvislém projevu, který trval asi tři čtvrtě hodiny.

Opakovaně zdůrazňoval, že se stal prezidentem ve svobodných volbách jako první demokraticky zvolená hlava státu v historii země. Prohlásil, že nemá jinou možnost než dál vykonávat svěřené povinnosti a chránit demokratický řád.

Opakovaně zdůrazňoval, že se stal prezidentem ve svobodných volbách jako první demokraticky zvolená hlava státu v historii země. Prohlásil, že nemá jinou možnost než dál vykonávat svěřené povinnosti a chránit demokratický řád.

Egyptská armáda v úterý předložila plán na předání moci, jestliže se islamistický prezident do dnešních středečních 17:00 nedohodne s liberální opozicí. Mursí už večer odmítl výzvy k odstoupení a zpochybňování své ústavní legitimity a vyzval ozbrojené síly, aby svou hrozbu stáhly.

„Prezident Muhammad Mursí trvá na své ústavní legitimitě a odmítá jakékoli snahy o její znevážení. Apeluje na ozbrojené síly, aby stáhly své varování, a odmítá jakýkoli vnitřní nebo vnější diktát,” napsal na Twitteru úřad egyptského prezidenta.

V reakci na armádní ultimátum Mursí v projevu řekl, že se o dialog s opozicí pokoušel, nikam to ale nevedlo. Prohlásil také, že za nynějšími problémy v zemi mohou mimo jiné zkorumpované zbytky starého režimu diktátora Husního Mubaraka. „Nenechte se oklamat. Nepadněte do pasti. Nedovolte jim, aby ukradli vaši revoluci,” vyzval Mursí.

Mluvčí opozice označil Mursího vzdornou řeč za „otevřenou výzvu k občanské válce”. Mírumilovné protesty budou pokračovat, dodal.

Ultimáta

Armáda své ultimátum vyhlásila v pondělí na 48 hodin. V případě, že se prezident s opozicí nedohodne, chce armáda rozpustit parlament, který ovládají Mursího islamisté z Muslimského bratrstva, změnit ústavu a vypsat nové volby, řekly vojenské zdroje agentuře Reuters.

V úterý odpoledne vypršel termín, který dala Mursímu opozice na to, aby odstoupil. USA doporučily egyptskému vedení, aby respektovalo názor národa. Opozice pohrozila, že zahájí kampaň občanské neposlušnosti. [celá zpráva]

Mrtví při protestech

V káhirských ulicích byly i v úterý statisíce Mursího oponentů a na jiných místech se shromáždili jeho stoupenci. V noci měly boje před káhirskou univerzitou mezi Mursího stoupenci a bezpečnostními silami univerzity za následek 16 mrtvých a přes 200 zraněných, oznámilo egyptské ministerstvo zdravotnictví. Ozbrojené síly jsou ve stavu pohotovosti kvůli obavám z občanské války.

Reklama

Související témata:

Související články

Egypt čelí protestům proti vládě Mursího

Egyptem otřásají masové demonstrace příznivců i odpůrců prezidenta Muhamada Mursího při příležitosti roku od jeho nástupu do funkce. Ve čtvrtek večer si...

Výběr článků

Načítám