Hlavní obsah

Máte 48 hodin na vyřešení krize, dala egyptská armáda ultimátum politikům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Demonstranti v egyptském hlavním městě Káhiře zaútočili v pondělí na ústředí vládnoucího Muslimského bratrstva. Vyhazovali a ničili zařízení a budovu zapálili, informovala agentura AFP. Odpoledne vstoupila do protestů vlivná armáda a dala prezidentovi ultimátum 48 hodin na vyřešení situace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti vyrabovali sídlo Muslimského bratrstva v KáhiřeVideo: Reuters

 
Článek

Armáda podle listu Financial Times uvedla, že dává politikům 48 hodin na to, aby splnili požadavky demonstrantů nebo aby nastínili plán cesty z krize, která ochromuje egyptskou společnost. Egyptem už týden zmítají protesty při příležitosti prvního výročí nástupu Muhammada Mursího do čela země.

"Jestliže požadavky národa nebudou splněny ve stanovené lhůtě, pak armáda předloží rozvrh politických opatření, na jejichž splnění pak dohlédne," vzkázal Mursímu ministr obrany Abdal Fatah Sisi, který také velí ozbrojeným složká.

Národ podle Sisiho vyjádřil jednoznačně svou vůli a jakékoli prodlevy jen prohloubí politický rozkol. Na káhirském náměstí Tahrír, kde je shromážděna opozice, se po Sisiho prohlášení rozlehl jásot. Sisi řekl, že nedělní masové protesty, kterých se zúčastnilo na milión lidí, byly "velkolepé".

Mursí byl členem Muslimského bratrstva a právě to je terčem útoků. Podle svědků byla budova ústředí bratrstva v době útoku prázdná. Kanceláře Muslimského bratrstva se staly terčem protestujících už o víkendu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zápalné láhve padaly na sídlo Muslimského bratrstva už v neděliVideo: Reuters

Do ulic egyptských měst vyšly v neděli milióny Egypťanů na protest proti prezidentovi Muhammadu Mursímu, který před rokem nastoupil do úřadu. Lidé požadují odchod islamistů z vlády a vypsání nových voleb.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Odpůrci egyptského prezidenta Muhammada Mursího požadují jeho demisi.

Při nedělních srážkách Mursího odpůrců s jeho příznivci přišlo podle agentury DPA o život nejméně 16 lidí a dalších 781 bylo zraněno.

Reklama

Související články

Egypt čelí protestům proti vládě Mursího

Egyptem otřásají masové demonstrace příznivců i odpůrců prezidenta Muhamada Mursího při příležitosti roku od jeho nástupu do funkce. Ve čtvrtek večer si...

Výběr článků

Načítám