Hlavní obsah

Syrská armáda zahájila ofenzívu proti městu Homs

Damašek

Syrská armáda v sobotu zahájila ofenzívu proti částem města Homs, které má v rukou opozice. Homs je třetí největší město země a má za sebou velmi těžké boje z minulých měsíců. Je považováno za centrum dvouletého boje proti režimu v Damašku. Podle zdrojů agentury Reuters armáda útočí na čtvrť Chaldíja. Státní televize hlásí rychlý postup vládních sil.

Foto: Yazan Homsy, Reuters

Boji poničený Homs

Článek

Armáda nedávno dobyla strategické město Kusajr u libanonské hranice a přesunula mnoho jednotek k severosyrskému Halabu. Udržení Homsu je nezbytné pro ovládnutí koridoru mezi Damaškem a oblastmi u Středozemního moře, které obývají alávité. Právě tato šíitská sekta, k níž patří také prezident Bašár Asad, Sýrii vládne.

Některé rozvědky tvrdí, že dobytím Kusajru se vojenské štěstí naklonilo na stranu Asada, ale izraelští experti si to nemyslí. Jeden z nich řekl tento týden listu Haarec, že armáda u Kusajru přišla o nejméně 600 vojáků a stejný počet mužů byl zraněn. Velké ztráty utrpěl také libanonský Hizballáh, který se do bojů vložil. Má pouze 20.000 bojovníků a ztráty v Sýrii jsou pro něj citelné. Hizballáh začíná mít navíc kvůli své vojenské účasti v Sýrii potíže doma.

"Ti, kdo tvrdí, že se štěstí přiklonilo k Asadovi, nechápou věci z pohledu dějin. Doba sjednocené Sýrie pod Asadovu vládou skončila. Zůstaly mu dva milióny alávitů, schopných ovládat Damašek a oblast v severozápadní Sýrii, nikoli ostatní části Sýrie," sdělil bezpečnostní zdroj izraelskému listu.

Upozornil, že také opozice má problémy, protože je roztříštěna na 100 skupin. "Z pohledu Izraele není tato patová situace špatná, protože nejsilnější z těchto skupin jsou organizace muslimské, jejichž vláda nad Sýrií by byla horší než to, co je tam nyní," dodal zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám